Rockestjerne provoserer med jomfru Maria neddynget i elefantmøkk

David Bowie tømmer bensin på bålet når han fra førstkommende lørdag legger ut samtlige 141 kunstverk fra den omstridte Sensation-utstillingen på sine egne hjemmesider. Utstillingen på Brooklyn Museum of Art har skapt opprør blant såkalte kunstkjennere, USAs advokatstand og New Yorks politikere.

David Bowie tømmer bensin på bålet når han fra førstkommende lørdag legger ut samtlige 141 kunstverk fra den omstridte Sensation-utstillingen på sine egne hjemmesider. Utstillingen på Brooklyn Museum of Art har skapt opprør blant såkalte kunstkjennere, USAs advokatstand og New Yorks politikere.

Rockeidolet, og en av verdens fremste private kunstsamlere, David Bowie, sier han vil åpne kunstutstillingen for alle verdens web-surfere førstkommende lørdag - samme dag som den omstridte utstillingen "Sensations: Young British Artists Fram the Saatchi Collection" åpner dørene i det over 100 år gamle Brooklyn-museet.

Bowie akter å legge ut bilder av samtlige 141 arbeider på sin egen nettside www.davidbowie.com, melder ZDNet.

Nå tror vel heller ikke Bowie at en HTML-basert reproduksjon av utstillingen kan erstatte et besøk i museet (et bilde av en fullvoksen hai på en formalin-tank gjør nok ikke samme susen som "the real thing"...), men en pekepinn på originalvaren kan nok web-presentasjonen gi. Foruten en presentasjon av arbeidene fra Sensations-utstillingen vil dessuten Bowie tilby bilder av og biografier om kunstnerne. Bowie veileder selv museums-rundturen i kyberrommet med egne kommentarer nedlastbart i Real Audio-format, opplyser MSNBC.

Web-utstillingen er ikke et "sent-men-godt-fremstøt" for å støtte Brooklyn-utstillingen, ei heller er det en superkjendis' forsøk på å utnytte en landsdekkende strid. Bowie gikk allerede i april ut og ga sin støtte til Sensations-utstillingen, flere måneder før striden blusset opp for alvor i amerikanske medier. UltraStar, et nettselskap Bowie bidro med å etablere, sikret seg dessuten kyber-rettighetene til utstillingen tidlig i sommer.

Utstillingen har fått sine doser med pepper - ikke minst fra New York-ordfører Rudolph Giuliani og talsmenn for kirken, som primært har reagert på et bilde av jomfru Maria neddynget i elefantmøkk.

Også dette bildet akter Bowie å vise frem på sine nettsider.

Avisen New York Times, velrenommert men også fryktet for sine kompromissløse kulturkritikere, skriver om Sensations-utstillingen at "høstens besøkende til Brooklyn Museum of Art må forberede seg på et sjokk. I stedet for sol-spettede impresjonist-landskap eller omsvøpsfrie Rodin-skulpturer i bronse, vil det klassiske galleriet bli fylt opp med arbeider fra unge britiske kunstnere som har skapt seg et verdensry på å skape opprørende og sjokkerende kunst."

Giuliani, som har beskrevet utstillingen med ett ord - "Sykt!", har truet med å kutte New York bys årlige støtte til Brooklyn Museum of Art på syv millioner dollar. Museets advokat, og ekspert på USAs grunnlovsfestede ytringsfrihetsbestemmelser, Floyd Abrams, har svart med et søksmål mot byen for å opprettholde den finansielle støtten.

Er du betalende medlem hos tjenesteleverandøren BowieNet Internet kan du få tilgang til den omstridte kunstutstillingen via nettet 12 timer før den offisielle åpningen.

Howard Jackowitz, som har utviklet web-utstillingen, sier til MSNBC at opplegget vil likne på det man finner på andre web-utstillinger: Bildene blir sortert etter opphavsmannen/-kvinnen, der kunstverket først vises som frimerke-store bilder som brukeren så kan klikke på for å få det vist i større utgave.

Til toppen