BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rockwell: Verdens første Java-prosessor

Rockwell Avionics & Communications har kunngjort JEM1, verdens første mikroprosessor for direkte utføring av instruksjoner i Java. Prosessoren er tenkt brukt i fly-elektronikk.

Eirik Rossen
23. sep. 1997 - 16:31

Selskapet tilhører samme gruppe som Rockwell Semiconductor Systems, kjent for banebrytende arbeid rundt 56K-modemer.

JEM1 skal være den første i en serie lavpris prosessor beregnet på innlemmelse i elektronisk apparatur, som eksekverer alle instruksjonene i Java virtuell maskin direkte, uten tolk eller kompilator. Det er tenkt brukt som mikrokontrollerkjerne i applikasjoner som telekom og navigering.

Rockwell har samarbeidet med Sun om slike prosessorer siden mars i år.

Poenget med Java-prosessorer er blant annet å kunne oppgradere elektroniske kretser via programvare, og tilby større funksjonalitet. Direkte eksekvering av Java i maskinvare gir også overlegen ytelse.

JEM1-kjernen er realisert på seks kvadratmillimeter i 0,5 mikron CMOS. Brikken trekker bare 60 mW.

Det var lenge forventet at Sun skulle selv være først ute med Java-prosessorer. For et års tid tilbake ble det kjent at Sun arbeidet med tre prosessorfamilier, døpt picoJava, microJava og ultraJava, men selskapet har siden vært svært tilbakeholden med informasjon.

I forrige uke ble det kjent at Sun hadde picoJava-kjernen klar, men man ville ikke si noe om den videre gangen i utviklingsarbeidet. Ifølge EE Times har Sun lisensiert kjernen i picoJava til koreanske LG Semicon, Rockwell Semiconductor og NEC.

JEM1-brikken er ikke bygget rundt picoJava-kjernen, men følger Rockwells egen arkitektur, kjent som AAMP (Advanced Architecture Microprocessor).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.