Rød knapp skal gjøre nettet tryggere for barn

Microsoft samarbeider nå med flere ideelle organisasjoner for å gjøre nettet tryggere for barn.

En stor rød knapp skal nå sørge for at barn ikke blir misbrukt av voksne gjennom pratekanaler på Internett. Knappen sender en melding direkte til myndighetene.

Jyllands-posten skriver at den røde knappen har vært tilgjengelig en ukes tid i Microsofts Messengerprogram i England og Australia. Når man trykker på den røde knappen, kommer man direkte inn på en hjemmeside der man kan melde inn til myndigheter om seksuelle tilnærmelser av tvilsom karakter.

Den røde knappen vil være klar i Norden før jul, både i Danmark og Norge.

Daglig leder for MSN Norge, Benedikte Løvdal, forteller til digi.no at Microsoft samarbeider med partnere primært gjennom SAFT-nettverket som blant annet består av Redd Barna og Røde Kors. I tillegg samarbeider Microsoft med en tredjepart som Løvdal ennå ikke kan navngi.

I tillegg har Microsoft lansert første versjon av «Family Safety Settings» som ruller ut i disse dager. Versjonen kan filtrere ord og sider og styre hva slags sider barna kan gå inn på. Neste versjon kommer i november som går nærmere inn på anbefalinger, og er et samarbeid med en tredjepart som fortsatt er uoffisiell.

Løvdal forteller at foreldre med systemet kan velge forskjellige grenser utfra streng sikkerhet eller moderat sikkerhet, den kan anbefale å blokkere nettsteder eller bare advare om sider. Det ligger også funksjoner som gjør det mulig å godkjenne eller nekte kontakter barna har satt opp.

- Det vil være en rekke verktøy i neste versjon som skal hindre barn i å komme utfor utrygge situasjoner. Vi jobber nå både mot organisasjoner og myndigheter i flere land, sier Løvdal til digi.no.

Høyst sannsynlig blir det Redd Barna som blir den norske organisasjonen som får inn meldinger, når den røde knappen blir operativ i Norge.

Til toppen