RESULTATERFINANS

Roligere i IT

IT-indeksen falt marginalt på Oslo Børs torsdag i et avventende marked med svært lav aktivitet.

Eirik Flaa
15. jan. 1998 - 18:32

Få klare signaler fra USA og Asia gjorde at man for første gang på lenge fikk en dag med mer normale utslag på Oslo Børs. Totalindeksen endte opp fattige 0,13 prosent til 1200,76, mens IT-indeksen var ned 0,54 prosent til 1185,08 poeng.

- Investorene er avventende for å se hvilken retning markedet går, sier en analytiker til digi.no

Ikke uventet var det IT-selskapene med høy risiko som beveget mest på seg torsdag, men trenden var ikke entydig.

Opticom ble børstaper med en nedgang på 4,9 prosent og endte på 105 kroner. Etter et kraftig fall fra november virker det nå som om aksjen har stabilisert seg på et nivå på i overkant av 100 kroner. Utslag i denne aksjen i positiv retning vil trolig ikke komme før nye avtaler blir offentliggjort.

Opticoms teknologi er ifølge grunder og teknologidirektør Hans Gude Gudesen moden for kommersialisering, men hans optimistiske uttalelser før jul om at "en drøss av lisensavtaler" er på vei, har man ennå ikke sett noe til. Men året er jo ennå ungt.

Siste nytt fra selskapet kom i går og dreide seg om et forprosjekt datterselskapet Fast Internet Transfer skal utføre for et stort internasjonalt selskap. Fast Internet Transfers virksomhet er imidlertid helt på siden av hva Opticom egentlig driver med, og reaksjonen på nyheten var derfor moderat.

Foruten Opticom ble det også fall i kursene til Alphatron og Nordic VLSI torsdag. Selskapene reduserte sin markedsverdi med henholdsvis 4,5 og 4,4 prosent i løpet av dagen, men dette er neppe noe uttrykk for en tendens. Både Alphatron og Nordic VLSI har i stor grad fluktert i takt med markedet, og dagens utslag er faktisk ikke unormalt stort sett i forhold til kursutviklingen de siste ukene.

På vinnerlista blant IT-selskapene torsdag toppet igjen Norman Data Defense og Kitron med en oppgang på henholdsvis 3,4 og 2,8 prosent. Dette er normale utslag for begge selskap. Da eroppgangen i Merkantildata på 5 kroner til 261 kroner desto mer interessant. Kursen på selskapet har steget siden en nordisk samarbeidsavtale med IBM ble offentliggjort tirsdag, og mye tyder på at markedet ser avtalen som en mulighet for Merkantildata å ekspandere utover de gitte rammebetingelser forhandlerrollen gir.

Administrerende direktør Tom Adolfsen i Merkantildata har dessuten uttalt at fjerdekvartalstallene "neppe vil skuffe markedet".

Generelt kan aktiviteten på Oslo Børs torsdag karakteriseres som stille. I alt ble de omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 807,6 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.