Roligere stasjonær PC med Pentium M

Hovedkort som gjør det mulig å benytte Pentium M-prosessorer i stasjonære PC-er, er kommet på markedet.

Hovedkort som gjør det mulig å benytte Pentium M-prosessorer i stasjonære PC-er, er kommet på markedet.

AOpen lanserte tidligere i november det som skal være det første hovedkortet for stasjonære PC-er, som kan ta i bruk Intels mobile Pentium M-prosessorer. Hovedkortet, som kalles i855GMEm-LFS, finnes allerede i salg i Norge, blant annet hos PS Data. Der koster kortet i underkant av 2000 kroner.

Siden bærbare PC-er både har begrensede kjølemuligheter og behov for å batteridrift, er prosessorer utviklet for slike maskiner tilpasset et langt lavere effektforbruk enn prosessorer for stasjonære maskiner. Lavere effektforbruk betyr mindre varmeutvikling, en fordel som også kan utnyttes i stasjonære PC-er. Etter hvert som de vanlige prosessorene er blitt raskere, har viftestøy fått blitt et stadig større problem for mange. Spesielt hvis maskinen skal benyttes i miljøer det er ønskelig med så lite støy som mulig, for eksempel i tilknytning til hjemmekinoanlegget.

Ifølge AOpen, forbruker Intels Pentium M-prosessorer bare en fjerdedel av den energien en vanlig LGA775 Pentium 4-prosessorer krever.

Selv om Pentium M viser langt høyere ytelse enn Pentium 4 ved samme klokkehastighet, er det ikke bare fordeler ved å velge den mobile prosessoren - i hvert fall ikke med hovedkortet som nå er tilgjengelig. Forsidebussen er begrenset til 400 MHz, grafikkgrensesnittet er begrenset til AGP 4x og den raskeste minnetypen som kan utnyttes er DDR333. Er det maksimal ytelse som er viktigst, er ikke Pentium M noe godt valg i en stasjonær PC.

Er bra ytelse med lavt støynivå målet, kan AOpen-hovedkortet være en god løsning. Det støtter Pentium M-prosessorer med 479 pinner og klokkehastigheter på mer enn 2 GHz. Minnemengden er begrenset til 2 GB. Hovedkortet er basert på brikkesettet Intel 855GME som støtter Intel Extreme Graphics 2-løsningen, men har et egen AGP-spor som muliggjør kraftigere løsninger. Kortet har to kontakter for Serial ATA og to kontakter for parallell ATA, i tillegg til seks USB 2.0-kontakter og to Firewire-kontakter.

Kortet, som er i Micro ATX-formatet, leveres med dobbel Gigabit Ethernet-adapter, 5.1-lyd og en egen prosessorvifte som skal gi et støynivå på mellom 22 og 24 dB.

PS Data er også blant de norske forhandlerne som selger Pentium M-prosessorer separat. Disse koster drøyt 1700 kroner.

Til toppen