Romstasjonen smittet med datavirus

Det er ikke første gang, forteller Nasa, som likevel ikke bryr seg om antivirus.

Romstasjonen smittet med datavirus

Det er ikke første gang, forteller Nasa, som likevel ikke bryr seg om antivirus.

SpaceRef.com melder at det er oppdaget datavirus på bærbare pc-er på den internasjonale romstasjonen. Viruset er klassifisert som en orm av Symantec, og døpt W32.Gammima.AG. Den har vært kjent siden august 2007, og spres gjennom dataspill. Ormen har som oppgave å fange opp brukernavn og passord for online-spill.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa bekrefter tilfellet overfor Wired News og BBC. Den sier at smitten ikke er alvorlig, at den ikke rammer systemene for kommando og kontroll, og at den ikke truer den løpende driften på noen som helst måte, selv om den er plagsom.

De bærbare pc-ene later til å være koblet til nettverk, men har ingen direkte forbindelse med Internett. De brukes til å kjøre spesiell programvare for blant annet innen ernæring og e-post. All ekstern kommunikasjon fra pc-ene siles løpende. Pc-ene har stort sett ikke antivirus.

Det er ikke klart hvordan pc-ene er blitt smittet. Teorier går ut på at ormen kan ha kommet inn enten da programvare ble installert, eller gjennom et personlig minnekort.

Ifølge Nasa er det ikke første gang ondsinnet programvare er oppdaget på romstasjonen, som bemannes av både amerikanske og russiske mannskaper.

    Les også:

Til toppen