BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rosing-debatt: Sponheim uteble

Næringsminister Lars Sponheim uteble fra debatten med blant den amerikanske eksperten på endringsstyring Michelle Hunt (bildet). Hun pekte blant annet på at myndigheter må møte den nye tid gjennom nye metoder for ledelse.

Eirik Rossen
5. feb. 1998 - 17:54

Rosing-seminaret på Software 98 torsdag ettermiddag skulle spilt en viktig rolle i den pågående norske debatten om hvordan landet vårt skal møte utfordringer knyttet til informasjonsteknologi, næringsliv og sentrale samfunnsverdier. Arrangørene hadde fått erfarne aktører fra inn og utland til å innlede. Irlands tidligere National Software Director Barry Murphy stilte (se tidligere artikkel i digi.no, Han firedoblet Irlands programvareeksport, referansen er øverst til høyre) for å fortelle om hvordan Irland og Israel hver på sin måte har gjort informasjonsteknologi til et sentralt levebrød. Michelle Hunt spilte en sentral rolle da den amerikanske regjeringen i Clinton-administrasjonens første år gjennomførte et storstilt program for å gjøre de føderale myndighetene bedre likt, mer effektive og rimeligere i drift. Dette arbeidet har en stor del av æren for at Clintons siste budsjettforslag gjøres opp med overskudd.

Michelle Hunts sentrale tema er hvordan myndighetene kan og bør stille opp når et samfunn skal gjennomgå dyptgripende forandringer. Da hun hadde avsluttet sitt engasjement for Clinton, gikk hun videre og opprettet et eget selskap, Vision and Values, som hjelper store amerikanske bedrifter til å engasjere samtlige ansatte på et felles og ektefølt verdigrunnlag for å møte dagens store utfordringer. "Shared visions and shared values" - felles visjoner og felles verdier - er det bærende prinsippet i hennes budskap, og hun innser at penger ikke er folks eneste motiv for å la seg bevege til innsats.

Fra norsk side stilte to representanter for den mest IT-interesserte delen av vår risikovillige kapital, Terje Mikalsen og Norsk Investorforums Håkon Gundersen med utfordrende tanker om hvordan landet skal formulere mål, og hva slags tiltak regjeringen kan bidra med for at alle fra skoleverk til næringsliv kan bidra til å realisere dem.

Tilhørerne representerte viktige segmenter i norsk IT-næring, fra mindre oppstartselskaper til store miljøer som Statoil.

Det var altså duket for en debatt om IT, om samfunnsmål og om felles verdier, en debatt man skulle tro var lagt opp etter Bondevik-regjeringens hjerte.

Men næringsminister Lars Sponheim lot utfordringen ligge.

(Trass i at arrangøren hadde flyttet datoen for seminaret slik at den skulle passe bedre inn i hans timeplan.)

Og han sendte ikke en gang en politisk rådgiver eller annen stedfortreder.

(digi.no kommer tilbake med en nærmere omtale av den interessante debatten deltakerne fikk til på egen hånd.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.