BEDRIFTSTEKNOLOGI

Rosing-nominasjon omtrent som ventet

To av de tre nominerte til Rosings Kreativitetspris er selskaper som allerede har fått masse omtale. Derfor er kandidatene til de andre prisene kanskje de mest spennende.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2000 - 15:27

Rosingprisen er Den Norske Dataforenings pris for å stimulere til kreativitet, anvendelse og nyskaping innen den norske programvarebransjen. I år deles det ut fem priser, i tillegg til en spesiell hederspris. Hver av prisene har en egen jury. Disse har fra et utvalg kandidater valgt ut tre nominerte til prisen juryen har ansvaret for.

De fem prisene er Kreativitetsprisen, Anvenderprisen, Kompetanseprisen, Brukervennlighetsprisen og nytt av året, Studentprisen.

Stein Arne Nistad, formann i juryen for Kreativitetsprisen, forteller at de nominerte produktene har høyere kvalitet enn på mange år. I alt ble 20 søknader godkjent.

De tre kandidatene er:

IceBreaker fra BirdStep Technology AS. IceBreaker er en databasemotor som kan kjøres på svært små enheter, for eksempel mobiltelefoner. Les også Norsk selskap bak revolusjonerende databaseteknologi. Juryen mener at produktet kan ha et ekstremt markedspotensiale dersom man lykkes.

Fast Search fra Fast Search and Transfer. Fast Search er en generell søkemotor som allerede har slått gjennom internasjonalt og benyttes av flere sentrale nettsteder som tilbyr søketjenester. Les også Internett rundt på 0,6 sekunder. Juryen mener at Fast Search representerer norsk innovasjon på sitt aller beste.

Genova 6.1 fra Genera AS. Genova er et modellerings- og implementasjonsverktøy som tilbyr et komplett rammeverk for modellering og generering av brukergrensesnitt, funksjonalitet og database, samtidig som det integrerer sømløst med modelleringsverktøyet Rational Rose. Juryen mener at Genova representerer et utviklingsverktøy i verdensklasse. Genera må regnes som den minst kjente av kandidatene til Kreativitetsprisen.

To av de nominerte til Rosings Anvenderpris 1999 er nominert for omtrent det samme.

Tjeldveien omsorgsboliger i Tønsberg kommune er nominert for bruk av EIB smarthus (Europeisk Installasjons Bus) som omsorgsboliger for aldersdemente. Hver av beboerne har sin egen lille leilighet. Det er alltid personale tilstede, men elektronikken som inkluderer detektorer og magnetbrytere for blant annet varme, røyk og dører, gjør at personellet kan reduseres. Installasjonen av utstyret ble spart inn på litt over ett år. Uten denne teknologien ville beboerne ha bodd på sykehjem.

Også Industrigata Omsorgsboliger i Nedre Eiker kommune har tatt i bruk EIB smarthus som omsorgsboliger, men for en mer generell brukergruppe enn i Tønsberg. Hensikten er å støtte opp om trygghet og sikkerhet for beboerne, samt å bidra til å avlaste de ansatte i omsorgssektoren og bedre deres arbeidssituasjon. De ansatte kan bruke mer tid på omsorgsarbeidet og mindre på kontroll og overvåking. Samtidig sparer kommunen 1,5 årsverk.

Den tredje kandidaten til Anvenderprisen er Fokus Bank for bruk av WAP (Wireless Application Protocol). Løsningen består av en WAP-banktjeneste via mobiltelefon. Løsningen ble lansert i september i fjor og var verdens første åpne WAP-banktjeneste. Løsningen skal gi bankens kunder praktiske og økonomiske gevinster ved at bankens tjenester blir mer tilgjengelige, styrke Fokus Banks kundeservice og konkurranseevne, og synliggjøre forbrukskreditt som et av bankens produktområder.

Rosings Kompetansepris gis til bedrifter som har utmerket seg gjennom interne kompetansehevingsprosjekter.

Rederi Bergesen dy ASA har utviklet en egen CBT-pakke (Computer Based Training) for alle de tusen ansatte. Dette er gjort i forbindelse med overgangen til en ny kommunikasjonsløsning innad i rederiet. Prosjektet har vært forankret i toppledelsen og har resultert i mye større mobilitet og fleksibilitet i organisasjonen.

Hydralift ASA er nominert for å ha gjennomført et bredt IT-kompetansehevingsprogram forankret i selskapets styre. 95 prosent av selskapets 400 ansatte deltok. Det har blant annet vært stilt krav om gjennomføring av fire av Datakortets moduler for alle deltakere.

Den tredje kandidaten til Kompetanseprisen er Hamar-regionen Energiverk som har kjørt et ambisiøst hjemme-PC-prosjekt i 1999. Alt utstyr inkludert opplæring ble helt og holdent sponset av bedriften mot at de ansatte tok de nødvendige Datakort-tester. Vellykket utnyttelse av IT forutsetter kompetanse hos hver enkelt medarbeider, og det er med bakgrunn i dette at HrE gjennomførte denne kompetansehevingssatsningen.

De tre nominerte til Rosings Brukervennlighetspris 1999 har alle levert produkter hvor brukervennligheten er i høysetet.

Datapowers Learning Online er et multimedia læreprogram for Microsofts Office-pakke. Datapower er nominert for et modent og gjennomført produkt, som også viser at selskapet har mange års erfaring med fagstoffet og med utvikling for kursarrangør-markedet.

Mamut Millenium er en komplett gratis løsning for små virksomheter som ønsker å komme på web. Juryen er imponert over hvor kort tid det tar å lage en webløsning med produktet. Mamut er nominert fordi de på en enkel måte løser problemer store brukergrupper har for å kunne bli deltakere i det nettbaserte samfunn.

WebProject fra Business Web AS er et prosjektstyringsverktøy for små og mellomstore prosjekter som brukes via Internett. Det er basert på en prosjektstyringsmetodikk utviklet ved BI og skal bidra til at prosjektet styres på en riktig og hensiktsmessig måte. WebProject er nominert for et markert visuelt design som kommuniserer hovedbegrepene på en god måte, og fordi det møter et reelt behov for et alternativ til tunge prosjektstyringssystemer.

Den siste hovedkategoriene av Rosingprisene er Studentprisen, som deles ut for første gang i år. Dette er i praksis en ren konkurranse mellom høyskolene og universitetene, da hver skole kun kan levere bidrag.

De første kandidatene er Kjetil Espedokken, Jørn Hunskaar, Bjørn Kroghrud, John A. Midtgård og Espen Rustad fra Høgskolen i Buskerud med prosjektet UNIserve. Disse dataingeniørstudentene har laget et administrativt system for tjenesteleveranser for Unitor ASA. Dette prosjektet er stort og teknologisk krevende, men studentene har ifølge juryen løst det på en profesjonell måte.

Kenneth Bøe og Rune Larsen fra Høgskolen i Molde er nominert for prosjektet Under kniven. Dette er et planleggingssystem for operasjonsavdelingen ved Fylkessykehuset i Molde. I forbindelse med operasjoner er det mye som skal planlegges og koordineres, og under operasjonene er det en serie kritiske faktorer som må være under kontroll. Til nå har dette i hovedsak vært basert på manuelle rutiner og informasjonsutveksling på planleggingsmøter. Problemet er omfattende, viktig og ikke minst originalt. Studentene har etter juryens oppfatning gjort et kreativt nybrottsarbeid laget i Visual Basic og Access.

Den siste av kandidatene til Rosing-prisenen er Arnt Schøning og Fredrik Omland fra NTNU med prosjektet D Du Bli'. De to sivilingeniørstudentene ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU har laget et omfattende informasjonssystem for elever i grunnskolen. Elevene får på en spennende og informativ måte presentert informasjon om utdanning, yrker og arbeidsliv. Barn fra Strindheim barneskole har deltatt under utformingen og har hjulpet til med å legge inn informasjonen i basen. Juryen mener at grensesnittet til informasjonen er spennende og appetittvekkende og mener det vil kunne fungere utmerket for målgruppen.

Utdelingen av Rosingprisene 1999 skjer den 3. februar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.