FORBRUKERTEKNOLOGI

Royaltyfritt videoformat klar for weben

Flere nettlesere skal støtte videoformatet Theora, som ble virkelig lansert i går.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2008 - 15:58

Dagens videotilbud på weben preges av proprietære løsninger og krever tilleggsprogramvare for at innholdet skal kunne spilles i de vanligste nettleserne.

Den neste utgaven av det mest brukte oppmerkingsspråket på weben, HTML, skal inkludere egne elementer for audio og video. I video-elementet vil det åpne og royaltyfrie formatet Theora kunne spille en viktig rolle.

Spesifikasjonen for versjon 1.0 av Theora ble offentliggjort i går. Formatet skal kunne spilles av direkte ved hjelp av kommende utgaver nettleserne Firefox og Opera. Om Apple og Microsoft, som ofte sverger til egne formater, vil støtte Theora i sine respektive nettlesere, er mer uklart.

Theora, som er laget som en del av Ogg-prosjektet til Xiph.Org Foundation, er basert på On2 Technologies' VP3-codec. Dette formatet ble gjort til et fritt og åpen format i 2001.

Theora benytter Ogg som containerformat og Theora benyttes gjerne sammen med lydformatet Vorbis. Selve bitstrøm-formatet har ikke blitt endret siden den tredje alfaversjonen kom i juli 2004. Formatet skal være lite CPU-krevende.

Videofiler basert på Ogg og Theora vil kunne integreres i websider ved hjelp av følgende enkle kode:

<video src="file.ogv"></video>

Nettleksikonet Wikipedia benytter allerede utelukkende Theora som videoformat

- Åpne medieformater er kritisk for å sikre en framtid hvor alle kan skape og dele media fritt, sier Kat Walsh, styremedlem i Wikimedia Foundation, i en pressemelding.

Tilgjengelig nå er en formatspesifikasjon på 190 sider, dokumentsjon av programmeringsgrensesnittene, et eksempel på omkoder- og dekoderprogramvare, samt et utkast til en RTP-spesifikasjon (Real-time Transport Protocol) for sanntids streaming.

Med støtte fra Red hat er Xiph.org nå i gang med å utvikle en ny omkoder, som foreløpig kalles «Thusnelda». Denne skal bidra til betydelige kvalitetsforbedringer og ventes å bli en del av den kommende Theora 1.1.

Mer informasjon om Theora finnes på denne siden.

En oversikt over programvare som allerede støtter Theora finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.