BEDRIFTSTEKNOLOGI

RSA foreslår ny krypteringsstandard

I erkjennelse av at tiden er i ferd med å løpe fra kryptering etter DES-algoritmen, foreslår RSA Data Security en ny algoritme kalt "Advanced Encyption Standard" (AES).

Eirik Rossen
16. apr. 1998 - 12:07

Det nye forslaget ble lagt fram onsdag. AES-algoritmen er utviklet av professor Ronald Rivest ved Massachusetts Institute of Technology (MIT). Rivest har tidligere bidratt til utviklingen av RSAs algoritme for kryptering med offentlige nøkler.

DES (Data Encryption Standard) har vært USAs standardalgoritme for privatnøkkelkryptering innen det offentlige i tjue år, og var opprinnelig konstruert av IBM. RSA avholder en konkurranse der folk kan prøve å knekke meldinger kodet etter ulike algoritmer med nøkler av forskjellig lengde. I februar ble det kjent at en gruppe hadde greid å knekke en DES-kryptert melding med 56 biters nøkkel etter bare 39 dager.

USAs National Institute of Standards and Technology (NIST) har bedt om å få forslag til en etterkommer etter DES innen 15. juni i år. RSAs konkurrent Cylink Corporation har allerede levert et forslag. NIST er bemyndiget av kongressen til å velge en ny krypteringsstandard. Prosessen ventes å ta flere år.

Talspersoner for RSA sier at deres nye forslag AES gir både bedre sikkerhet og raskere kryptering og dekryptering enn DES-algoritmen. Standard nøkkellengde for AES vil være 128 biter, noe RSA antar, på grunnlag av den kjente Moores lov, vil gi algoritmen en praktisk levetid på rundt tretti år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.