BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Rubb og stubb er åpen kildekode

Slik er statens elektroniske ID-portal skrudd sammen.

difi har fått oppgaven med å utvikle og koordinere statens eID-løsninger.
difi har fått oppgaven med å utvikle og koordinere statens eID-løsninger. Bilde: Marius Jørgenrud
26. nov. 2009 - 10:36

Gled dere, alle som har rotet bort papirlappen med pinkoder for å sjekke selvangivelsen på nett. Det skal bli slutt på pinkode-kaoset.

En enkelt ID-løsning skal favne alle mulige offentlige nettjenester.

Nettbankens kodebrikke eller buypass-kortene fra Norsk Tipping blir din nøkkel inn, forutsatt at forhandlingene mellom myndighetene og private eID-aktører fører frem.

ID-porten, selve infrastrukturen som gjør dette mulig, åpner i dag.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som har fått oppgaven med å utvikle og koordinere løsningen, forteller hva den egentlig består av.

- Rubb og stubb av løsningen er åpen kildekode. Det gjelder både utviklingsverktøy og serverløsningene, forteller Knut Eirik Storsul, programdirektør for eID-satsingen, til digi.no.

I bunnen ligger OpenSSO, en open source-løsning med utspring fra Sun. Denne kjører på Apache webservere, får vi oppgitt.

Dataene utveksles ved hjelp av språket SAML 2.0 (Security Assertion Markup Language).

- Det er rett og slett protokollen som styrer hvordan du kommuniserer i et samspillende system. Dette er en åpen og internasjonal standard, og brukes for å kommunisere ut mot tjenesteeierne, for eksempel Nav i det offentlige, sier Storsul.

Ellers er løsningen Java-basert og benytter seg av LDAP-teknologi (Lightweight Directory Access Protocol).

Uten at vi egentlig får oppgitt noen nøyaktig fremstilling av antall servere og oppsett, gir Difi oss dermed et lite innblikk i det som blir nervesystemet for innlogging til alle offentlige nettjenester i Norge.

- Hvor stor er kapasiteten. Hvor mange samtidige brukere skal dere takle?

- Vi har stor margin. Det potensielle volumet er store deler av Norges befolkning. Hvor mange det faktisk blir er vanskelig å si, men vi kan ta unna mange hundre tusen innlogginger i timen, forsikrer programdirektøren.

ID-porten står nå klar. Det forhandles med private tilbydere av eID om et samarbeid. Tidlig våren 2010 kan dette være klart, ifølge difi. I 2011 kan vi i tillegg få nasjonale ID-kort som også kommuniserer mot løsningen, slik illustrasjonen viser til venstre.
ID-porten står nå klar. Det forhandles med private tilbydere av eID om et samarbeid. Tidlig våren 2010 kan dette være klart, ifølge difi. I 2011 kan vi i tillegg få nasjonale ID-kort som også kommuniserer mot løsningen, slik illustrasjonen viser til venstre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.