Ruby 2.0.0 lansert på 20-årsdagen

Lover bedre ytelse.

Ruby 2.0.0 lansert på 20-årsdagen
Programmeringsspråket Ruby har oppnådd et visst fotfeste, 20 år etter at det først ble skapt.

Ruby er et dynamisk, objektorientert programmeringsspråk som ble unnfanget av Yukihiro Matsumoto den 24. februar 1993. Den første offentlige utgivelsen kom derimot ikke før i 1995. Språket ble gjort til en internasjonal ISO/IEC-standard i fjor.

Ruby har mange bruksområder, men mange mener at det Ruby on Rails, et rammeverk som webapplikasjoner, som har bidratt mest til å gjøre språket kjent og relativt populært.

Det finnes en rekke implementeringer av Ruby. Gårsdagens nyhet gjelder referanseimplementeringen MRI, som kan lastes ned fra denne siden.

Ruby 2.0.0 skal i langt større grad være kompatibel med forgjengeren, Ruby 1.9.x, enn det som var tilfellet da Ruby 1.9.0 ble sluppet. Det skal likevel være noen kjente kompatibilitetsproblemer, blant annet fordi UTF-8 er gjort til standard koding. Flere detaljer om dette finnes på denne siden.

Med den nye versjonen loves det flere ytelsesforbedringer, blant annet raskere oppstart av nevnte Rails. Det loves bedre debug-støtte, flere innebygde biblioteker og et antall endringer i selve språket. En oversikt over alle de flere hundre nyhetene finnes her.

I motsetning til daværende versjon 1.9.0, er Ruby 2.0.0 en stabil utgave som bibliotekforfattere oppfordres til å støtte.

Les mer om: