Rumensk NASA-hacker utleveres til USA

Rumensk NASA-hacker utleveres til USA

En rumensk hacker skal utleveres til USA der han er siktet for datainnbrudd mot NASA.

I august 2002 ble det kjent at hackere hadde brutt seg inn i datanettverk hos den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og hos amerikanske militære. I juni i fjor ble en av de antatt skyldige, briten Gary McKinnon, begjært utlevert til USA. Nå er det kjent at en rumener, 26 år gamle Victor Faur, også skal utleveres til USA, siktet for innbrudd mot NASA.

    Les også:

Faur er stilt for retten i Romania i en annen hackersak, og vil utleveres til USA når den saken er ferdigbehandlet, ble det kjent torsdag, da den amerikanske siktelsen mot Faur ble kunngjort.

Den amerikanske siktelsen gjelder ni anklager om datainnbrudd og en om sammensvergelse. Blir han kjente skyldig i alle anklagene, risikerer han opptil 54 års fengsel.

Ifølge siktelsen var Faur medlem av en hackergruppe kjent som «WhiteHat Team», og som i hovedsak konsentrerte seg om innbrudd mot anlegg tilhørende den amerikanske stat.

Faur skal ha lett etter passord som andre WhiteHat-medlemmer kunne bruke for å få tilgang til dataanleggene i USA, og benytte dem til å chatte med hverandre.

IT-systemene som Faur brøt seg inn i, ble i hovedsak brukt av NASA: Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Goddard Space Flight Center i Maryland, Sandia National Laboratories i New Mexico, og US Naval Observatory i Washington. Innbruddene skal ha påført NASA skader for 1,36 millioner dollar, og US Navy skader for 100 000 dollar.

Det utelukkes ikke at andre WhiteHat-medlemmer også vil siktes. Utleveringen av Faur kan ta opp til et par år.

Til toppen