RESULTATERFINANS

Rundjuling i IT

I et marked drevet av negative makroøkonomiske utsikter, var igjen IT-selskapene blant de mest sensitive på Oslo Børs mandag. IT-indeksen falt med 2,9 prosent.

Eirik Flaa
15. juni 1998 - 20:34

Generelt dystre makroøkonomiske signaler trakk ned totalindeksen 2,5 prosent og med i dragsuget fulgte IT-indeksen som falt med hele 2,9 prosent til 1418,52 poeng.

- Lav oljepris og uroligheter i Asia skaper usikkerhet og gjør størst utslag på selskaper med høy PE - noe som er et typisk trekk for IT-selskaper, sier en analytiker til digi.no. Han legger til at de negative signalene har ledet an til en generelt mer skeptisk holding i analytikerstanden.

- Mange IT-selskaper leverte skuffende tall i første kvartal, og analysene som tidligere var basert på 'best-case'-scenarier er nå byttet ut med langt mer skeptiske 'worst-case'-scenarier. Når dette kommer i tillegg, er det ikke rart utslagene blir store, sier analytikeren.

Ser man bort fra svært volatile Evercom og Avenir var det igjen Tandberg Data som fikk mest juling mandag. Etter å være blant taperne i det nedadgående markedet fredag, fortsatte kursraset for båndstasjonsprodusenten og aksjen endte på 42,50 kroner - ned 8,5 prosent fra fredag. Før aksjen skal bevege seg i riktig retning igjen, må det trolig komme signaler fra ledelsen om at OEM-avtalen med Compaq på MLR snart er i boks. Tandberg Data vil trolig bli skviset hardt på marginen, men signaleffekten til andre potensielle kunder vil være svært verdifull. Tandberg Data har selv uttalt at mange andre kunder sitter på gjerdet for å se om Compaq godkjenner produktet, for deretter å hoppe på selv.

Tandberg ASA gjorde - i likhet med sin navnebror - heller ingen suksess på børsen mandag, og falt med 8,2 prosent til 106 kroner mandag.

- Vi har hatt salgsanbefaling på denne lenge, og mener det er realistisk med en pris per aksje på rundt 100 kroner. Det svake salget gjennom NuVision kan ikke forsvare høyere kurs, sier analytikeren.

Samtlige IT-aksjer falt eller endte uendret mandag, med unntak av NetCom som styrket seg med én krone til 191 kroner mot slutten av dagen. Selskapet sendte like før børsen stengte ut melding om enighet rundt en ny samtrafikkavtale med Telenor, og ble samtidig enig om betingelsene for å drive som egen prefiksbasert fasttelefonioperatør. At utslaget ikke ble større var trolig generell negativ markedsutvikling sammen med at utfallet til en viss grad var ventet.

Omsetningen tok seg beskjedent opp mandag og totalt skiftet aksjer og grunnfondsbevis for 1,2 milliarder kroner eiere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.