RESULTATERFINANS

Rupert Murdoch truer med å blokkere Google

Aviskongen vil verne sine inntekter når nettavisene begynner å ta seg betalt.

Rupert Murdoch mener man må vente at papiraviser forsvinner.
Rupert Murdoch mener man må vente at papiraviser forsvinner.
10. nov. 2009 - 11:21

Den australske aviskongen Rupert Murdoch har i et intervju med Sky News – som er lagt ut på Youtube – varslet at han akter å bytte forretningsmodell for sine nettaviser.

Murdochs imperium omfatter blant annet store nettaviser som britiske The Sun og Times Online samt amerikanske Wall Street Journal. Av disse har bare Wall Street Journal en betalingsordning.

Murdoch sier det var feil å gjøre nettaviser gratis, og at det er skapt en uholdbar situasjon der søketjenester som Google og Microsoft [Bing] slafser i seg annonseinntekter som nettavisene skulle hatt.

– Det finnes ingen nettavis noe sted i verden som virkelig tjener store penger, sier Murdoch. Han legger til at det er ikke tilstrekkelig med reklameinntekter i verden for å gjøre nettsteder generelt sett lønnsomme.

Murdoch vil heller ha få, men betalende lesere, enn tilfeldige besøkende fra søketjenester som Google.

– Folk som kommer til oss fra Google blir ikke plutselig lojale lesere av vårt innhold. Når vi tar oss betalt [for våre nettaviser] vil vi blokkere Google.

Han mener det foreligger juridiske argumenter for å utfordre sitatretten med søksmål. Internettportaler verner seg med sitatretten når de utstyrer lenker til andres artikler med for eksempel tittel, ingress og første avsnitt.

Rupert Murdoch mener man må vente at papiraviser forsvinner.
Rupert Murdoch mener man må vente at papiraviser forsvinner.

– Alle har råd til å betale for en avis. Får du en avis elektronisk, vil den bli billigere, siden vi slipper å investere i trykkerier og lastebiler for å levere den.

Murdoch tror ikke at papiraviser vil forsvinne innen de kommende tjue årene.

– Det handler om generasjoner. Det har vanskelig å finne folk under tretti som kjøper papiraviser. Det er ikke leit om papiraviser blir borte. Verden forandrer seg.

I intervjuet hopper Murdoch over en del kjensgjerninger, kanskje fordi han ikke er klar over dem. Google, for eksempel, tillater at nettaviser ber seg unntatt søketjenesten. Ingen av Murdochs aviser har gjort det. Murdoch later til å tro at artikler på Wall Street Journal ikke kan leses i sin helhet fra en Google-søk. Faktum er at nettavisen har effektive sperrer mot ikke-betalere på sine egne nettsider, enn den har mot besøkende fra Google. Finner man en Wall Street Journal-artikkel gjennom Google, kan man stort sett lese den, selv om den er utilgjengelig for ikke-betalere på tjenestens eget nettsted.

Skal Murdoch organisere en boikott av Google og andre søketjenester fra nettavisers side, man han gripe dypt. Ingen er i dag så opptatt av «søkemotoroptimalisering» som nettopp nettavisene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.