Russerne vurderer eget internett

Russlands myndigheter vil ha eget internett for russisk-språklige nettsider.

Russerne vurderer eget internett

Russlands myndigheter vil ha eget internett for russisk-språklige nettsider.

Moskva (NTB): Russiske myndigheter vurderer å opprette et separat kyrillisk-basert internett for å skjerpe kontrollen med russiskspråklige nettsider. Vestlige sikkerhetseksperter er kritiske.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er de russiske myndighetenes mål å opprette et nett basert på det kyrilliske alfabetet, som kan komme til å bli nærmest helt uavhengig fra resten av verdensveven.

Et hovedproblem for russerne er imidlertid at det russiske toppdomenet, som har det romanske ASCII-suffikset .ru, oversettes til .py på kyrillisk, noe som allerede er domenenavnet til Paraguay. Overlappingen kan gi sikkerhetsproblemer for russerne.

Derfor forsøker nå russerne å få tildelt toppdomenet. rf til bruk på kyrillisk hos det internasjonale organet Icann, som kontrollerer verdens toppdomener.

Et avgjørende spørsmål er om russiske internasjonale domenenavn vil komme til å bruke russiske hovedservere for å ta seg av internetthenvendelser, istedenfor de eksisterende hovedserverne i dagens nett, som stort sett befinner seg i USA.

Det vil ikke være spesielt kostbart å sette opp nye servere, og det vil løse sikkerhetsproblemet overfor Paraguay, men det vil ifølge eksperter skape mange tekniske problemer.

Russerne vil blant annet måtte sette opp egne bruer mellom sitt kyrilliske nett og det globale ASCII-dominerte nettet.

- Russerne anslår at 90 prosent av kommunikasjonen vil være innen Russland og bare 10 prosent vil gå ut av landet. Men det er de 10 prosentene som vil merke den virkelige forskjellen, sier spesialrådgiver Wolfgang Kleinwachter ved Internet Governance Forum.

Ifølge Kleinwachter spekuleres det i at russiske brukere kan komme til å trenge et eget passord fra myndighetene for å få tilgang til det globale nettet, noe som vil gi myndighetene effektiv kontroll med bruken av det.

Fra russisk side argumenteres det med at dette vil være et verktøy i kampen mot internettkriminalitet, men vestlige sikkerhetseksperter ser det annerledes.

Guillaume Lovet, teamleder ved IT-sikkerhetsselskapet Fortinet, mener IT-kunnskapen hos russiske datakriminelle er så høy, at en slik adgangskontroll ikke vil fungere.

- Ethvert forsøk på å stenge russiske hackere inne i et slags russisk cyberspace er dømt til å mislykkes, sier han.

Andre går lenger, og mener dette skillet kan gjøre det svært vanskelig å spore russisk cyberkriminalitet.

- Dette vil sette opp en mur mellom de kriminelle og deres ofre, sier forsker og Russland-ekspert Jose Nazario ved IT-sikkerhetsselskapet Arbor.

- Sikkerhetseksperter er i startfasen av å danne seg et bilde av deres metoder, og dette vil forsinke oss dramatisk. Det er også en eskalering av spenningen mellom Putins Russland og Vesten, legger han til, (©NTB)

Til toppen