Russisk GPS-konkurrent snart ferdig

Et russisk alternativ til det amerikanske GPS-systemet nærmer seg fullførelse.

Russisk GPS-konkurrent snart ferdig

Et russisk alternativ til det amerikanske GPS-systemet nærmer seg fullførelse.

Tre nye satellitter til det russiske navigasjonssystemet Glonass (Global'naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema/Global Navigation Satellite System) ble sendt opp med en rakett fra den russiske Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan den 25. desember. Det skriver Reuters.

Systemet skal i alt bestå av 24 satellitter, hvorav 18 nå er i drift. Signalene ble gjort fritt tilgjengelige for sivil bruk tidligere i år.

Glonass er et alternativ til det amerikanske GPS-systemet, som ble laget av det amerikanske forsvaret, men som senere har blitt tilgjengelig for sivil bruk. Washington har dog muligheten til å gjøre systemet utilgjengelig for andre enn sine egne militære styrker.

Derfor har Russland gjenopptatt Glonass-prosjektet, som ble igangsatt allerede i 1976, men som på grunn av kollapsen i den russiske økonomien ble lagt på is før det ble satt i operativ drift en gang på 1990-tallet.

I 2001 forpliktet Russland seg til å gjenopprette systemet, med mål om at skal kunne tas i bruk i 2009 eller 2010.

I likhet med GPS-systemet skal Glonass kunne gi rask informasjon om mottakerens posisjon, høyde og hastighet. Nøyaktigheten skal være på inntil 1 meter.

Med dagens satellitter skal Glonass være tilgjengelig fra 90 prosent av Russland og fra 80 prosent av jordkloden.

Det har vært samtaler mellom amerikanske og russiske myndigheter om å sikre interoperabilitet og kompatibilitet mellom Glonass, GPS og det kommende, europeiske alternativet, Galileo. Men det har foreløpig ikke blitt kunngjort noen endelige resultater av disse samtalene.

Mer informasjon om Glonass finnes her.

Til toppen