Datakrim

Russisk hacker idømt historisk streng straff i USA - fengsel i 27 år

Sønnen til et russisk parlamentsmedlem er dømt til 27 års fengsel i USA for tusenvis av hackerangrep mot amerikanske bedrifter.

Seleznev var i besittelse av store seddelbunker da han ble pågrepet på Maldivene i 2014. Landet valgte senere å utlevere ham til USA til tross for at de ikke har utleveringsavtale med amerikanerne.
Seleznev var i besittelse av store seddelbunker da han ble pågrepet på Maldivene i 2014. Landet valgte senere å utlevere ham til USA til tross for at de ikke har utleveringsavtale med amerikanerne. (Bilde: US Department of Justice)

Sønnen til et russisk parlamentsmedlem er dømt til 27 års fengsel i USA for tusenvis av hackerangrep mot amerikanske bedrifter.

Straffen er den strengeste som noen gang er idømt i en kyberkrimsak i USA, ifølge flere medier.

Roman Seleznev er også dømt til å betale nærmere 170 millioner dollar – om lag 1,5 milliarder kroner – i oppreisning til bedriftene og bankene som ble utsatt for angrepene.

Hackeren skal ha levd et luksusliv ifølge amerikansk påtalemyndighet. Dette utdaterte bildet med Roman Seleznev i en sportsbil ved Kreml ble brukt under rettssaken mot ham.
Hackeren skal ha levd et luksusliv ifølge amerikansk påtalemyndighet. Dette utdaterte bildet med Roman Seleznev i en sportsbil ved Kreml ble brukt under rettssaken mot ham. Foto: US Department of Justice

I løpet av en periode på 15 år brøt Seleznev seg inn i betalingssystemene til over 500 selskaper. Han hadde over 2,9 millioner forskjellige kredittkortnumre da han ble pågrepet. Til sammen mener retten at han påførte bedriftene et tap tilsvarende millionsummen han ble dømt til å betale.

Ifølge den føderale statsadvokaten Norman Barbosa levde Seleznev «som en mafiaboss» og brukte penger på raske biler, dyre båter og luksusturer verden rundt.

 

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen