SIKKERHET

Russisk IT-profil pågrepet og anklaget for landsforræderi

Sjefen for cybersikkerhetsfirma risikerer 20 års fengsel.

Ilya Sachkov, sjefen for Group-IB, er siktet for landsforræderi. Her er han avbildet i en bil i Moskva i november 2018.
Ilya Sachkov, sjefen for Group-IB, er siktet for landsforræderi. Her er han avbildet i en bil i Moskva i november 2018. Foto: Shamil Zhumatov, Reuters
30. sep. 2021 - 12:00

En av Russlands mest prominente IT-gründere, Ilya Konstantinovich Sachkov (35), ble tirsdag pågrepet i Moskva og varetektsfengslet i to måneder.

Han er siktet for forræderi ved FSB-domstolen og det beryktede høyrisikofengselet Lefortovo. Det melder blant annet Forbes og Reuters. Siktelsen etter paragraf 275 i den russiske straffeloven bærer en strafferamme på 20 års fengsel.

Sachkov er administrerende direktør for det russiske cybersikkerhetsfirmaet Group-IB, en global virksomhet kjent for å samarbeide med Europol og Interpol, og som er høyt anerkjent av Gartner, Forrester og IDC.

Razzia

Politistyrker skal også ha gjennomført en razzia mot selskapets hovedkontor i Moskva. Det russiske nyhetsbyrået Tass siterer en ikke-navngitt sikkerhetskilde på at Sachkov er anklaget for å ha samarbeidet med utenlandsk etterretning og statsforræderi. Den siktede benekter begge anklagene, skriver Reuters.

Group-IB kom onsdag med en uttalelse. Selskapet sier de er overbevist om Sachkovs uskyld. Videre opplyser de at teknologidirektør og medgründer Dmitrij Volkov er blitt utpekt til fungerende toppsjef. De forsikrer at selskapets virksomhet og kontorer rundt i verden ikke er påvirket.

Magnar Barsnes i Conscia er klar i sin tale om løsepenger: IKKE BETAL!
Les også

Stadig færre betaler løsepenger – likevel er totalbeløpet høyere enn noensinne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.