Russisk minister skylder på Microsoft

En russisk minister mener Microsoft har medansvar for alle piratkopiene i landet.

Russisk minister skylder på Microsoft

En russisk minister mener Microsoft har medansvar for alle piratkopiene i landet.

Russlands vise-IT-minister Dmitri Milovantsev innrømmet under et pressemøte i Moskva i forrige uke at piratkopiering av programvare er et omfattende problem i landet, skriver News.com.

Milovantsev pekte på at gjennomsnittsinntekten i Russland er betraktelig lavere enn i Vesten, og at det gjør folk mer tilbøyelige til å kjøpe billige piratkopier framfor langt dyrere originalvare.

Ministeren mente også at lisensieringspolitikken til selskaper som Microsoft bidrar til å skjerpe problemet. Han trakk spesielt fram at Microsoft ikke tillater sine partnere å selge PC-er uten forhåndsinstallert Windows.

– Hvis man vil ha Linux, må man kjøpe en maskin med Microsoft. Det øker prisen på hver PC med 50 dollar.

Milovantsev kritiserte også russisk politi for å konsentrere seg for mye om brukerne av ulovlig programvare. Han mente politiet først og fremst må ta seg av dem som sprer piratkopiene.

Denne kritikken sees i sammenheng med en sak nylig der en rektor var trukket for retten, anklaget for å ha ulisensiert Windows og Microsoft Office på tolv PC-er på skolen. Både president Vladimir Putin og tidligere Sovjet-leder Mikhail Gorbatsjov gikk ut i mediene med appeller om at saken mot rektoren måtte frafalles. Aktoratet fulgte oppfordringen i forrige uke.

Ifølge Business Software Alliance er piratkopieringsraten i Russland 83 prosent, målt i antall ulovlige eksemplarer i bruk i næringslivet og i offentlig virksomhet, i forhold til det totale antallet brukereksemplarer. Denne definisjonen omfatter altså ikke ulovlige kopier i privat bruk.

    Les også:

Til toppen