Russisk nettbutikk skal dele ut all musikk

Konflikten mellom den russiske nettbutikken og rettighetshavere trappes kraftig opp.

Russisk nettbutikk skal dele ut all musikk

Konflikten mellom den russiske nettbutikken og rettighetshavere trappes kraftig opp.

Den russiske nettbutikken Allofmp3.com har lenge vært en torn i øyet til musikk-bransjen med sitt enorme utvalg og priser på rundt 1,5 dollar per album. For plateselskapene får nesten ingen ting.

Nettopp dette massive bruddet på opphavsrett er blitt til en konflikt mellom USA og Russland. Det har allerede gått så langt at USA truer med å hindre Russlands inntreden i verdens handelsorganisasjon WTO dersom russerne ikke sørger for å få stengt smutthullet som Allofmp3 opererer i. Russerne nekter.

    Les også:

International Herald Tribune har fått det første intervjuet med Vadim Mamotin, sjef for Allofmp3s moderselskap Mediaservices.

– Etter seks års drift har vi aldri blitt dømt av en russisk rett eller blitt erklært ulovlig. Vi er hundre prosent lovlig under russisk lovgivning, sier Mamotin.

Nettbutikken hevder å ha fem millioner abonnementer i dag og de vokser med 5.000 nye hver dag.

Ifølge Mamotin betaler de 15 prosent av omsetningen sin til vederlagsorganisasjonen Russian Multimedia and Internet Society (ROMS).

Det blidgjør ikke amerikanske rettighetshavere.

– Under åndsverklovgivningen i nesten hvert eneste land i verden, inkludert Russland, er det ulovlig å distribuere innspillinger uten tillatelse fra rettighetshaverne. ROMS har ingen mandat fra internasjonale rettighetshavere til å lisensiere verken i eller utenfor Russland, skriver organisasjonene International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), International Confederation of Societies of Authors and Composers (ICSAC) og Recording Industry Association of America (RIAA) i en pressemelding.

IFPI uttalte forøvrig tidligere denne uken at de vil gå til søksmål mot 8000 nye personer for ulovlig fildeling. Dermed vil totalt 31 000 personer ha blitt saksøkt av musikkindustrien.

Siste vending i saken kom denne uken. Da bestemte det amerikanske kreditkortselskapet Visa seg for å sperre for bruk av deres kort til å kjøpe musikk hos Allofmp3. Dermed presses Allofmp3 til et veivalg.

På tirsdag reagerte derfor Allofmp3 med å fortelle at de nå vil endre forretningsmodellen sin drastisk. Istedenfor å ta cirka en dollar for et album, vil de nå lansere et gratisalternativ der brukerne kan laste ned musikken gratis. Inntektene skal selskapet isteden hente fra reklame.

Musikken som lastes ned via denne gratistjenesten vil bare kunne høres gjennom et proprietært Allofmp3 program som har fått navnet «Music for the Masses». Til å begynne med vil den bare være tilgjengelig for Windows brukere, men en versjon for Apple-maskinene skal komme i løpet av de nærmeste ukene.

De som vil overføre musikken til sin iPod eller en annen MP3-spiller, må fortsatt betale for musikken.

– Vi vil etter hvert kjøre reklame på musikkspilleren. Vi kommer til å tape inntekter fra musikksalget, men vi håper at reklameinntektene vil veie opp for det, sier Mamotin.

Til toppen