Russisk øvrighet avsanner hverandre

Nå heter det at Telenors aksjer i Vimpelcom likevel kan selges før ankesaken er over.

Russisk øvrighet avsanner hverandre

Nå heter det at Telenors aksjer i Vimpelcom likevel kan selges før ankesaken er over.

Moskva (NTB): Russiske myndigheter sier at Telenors aksjer i VimpelCom likevel kan bli solgt før ankesaken om aksje-posten er behandlet.

Den russiske føderale namsmannen dementerer dermed en uttalelse fra sin egen visedirektør tidligere tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Første visedirektør Sergej Sazanov slo fast at salget ikke ville bli gjennomført før det var falt en avgjørelse i ankesaken, men dette tilbakevises i en uttalelse på etatens internettside.

– Den føderale ankedomstolen i Vest-Sibirs behandling av saken stanser ikke fullbyrdelsen av den tidligere dommen og hindrer ikke aksjesalget som allerede er i gang, heter det i uttalelsen.

Ankedomstolen ligger i byen Tjumen drøye 200 mil øst for Moskva.

Tidligere på dagen slo også talskvinne for ankedomstolen, Natalja Selivanova, fast at aksjene ikke ville bli lagt ut for salg før en endelig beslutning er fattet.

Domstolen skal etter planen behandle Telenors anke onsdag, etter å ha utsatt behandlingen fra 26. mai.

– Endrer ikke mye
Behandlingen er Telenors nest siste sjanse for å nå fram i rettsvesenet. Skulle Telenor tape også i Tjumen, er neste stopp Høyesterett i Moskva. Der mener Telenor at de uansett har «mye mer å fare med» enn i Vest-Sibir.

Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor reagerte tirsdag kveld med avmålt glede på den første beskjeden fra Russland om at aksjene ikke ville bli solgt før ankesaken er behandlet.

– Avgjørelsen endrer ikke situasjonen skrekkelig mye, i og med at høringen er onsdag. Tvangssalget kan fortsatt gjennomføres hvis vår anke skulle bli avvist, sier Melgaard til NTB.

Tidligere denne uken opplyste russiske myndigheter at aksjene ville bli solgt «i nær framtid».

– Vi får håpe at fornuften også tar den russiske namsmannen, uansett utfall onsdag, og at det ikke blir gjennomført noe tvangssalg før alle rettsinstanser er prøvd, sier Melgaard.

Saksøkt av medeier
Det er miniaksjonæren Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og som eier 0,002 prosent av i det russiske mobilselskapet VimpelCom, som har saksøkt Telenor. Selskapet hevder det norske konsernet har påført VimpelCom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom.

Siste rettsavgjørelse ga Farimex medhold og 1,7 milliarder amerikanske dollar – tilsvarende snaut 11 milliarder kroner – i erstatning fra Telenor. Det omstridte tvangssalget skjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Telenor er overbevist om at Farimex er et stråselskap for den største aksjonæren i VimpelCom, Alfa-gruppen, og den mektige eieren, milliardæren og oligarken Mikhail Fridman.

Internasjonal oppmerksomhet
Saken har vært løftet opp på politisk nivå og har vært gjenstand for samtaler, blant annet mellom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans russiske kollega Vladimir Putin.

– Det er vanskelig å si hvorfor dette skjer nå, men det er på det rene at det internasjonale samfunnet følger denne saken svært nøye. Det er russiske myndigheter og det russiske rettssystemet veldig klar over, sier Melgaard.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom, Alfa har en eierandel på 42,4 prosent. De to storeierne har lenge hatt et anstrengt forhold til hverandre.

    Les også:

Til toppen