Russisk piratsjef lot seg ikke dømme

Den tidligere sjefen for det beryktede nettstedet AllofMP3 er frikjent i en russisk rett.

Russisk piratsjef lot seg ikke dømme

Den tidligere sjefen for det beryktede nettstedet AllofMP3 er frikjent i en russisk rett.

Nettstedet AllofMP3.com solgte populære musikkspor så rimelig at amerikanske myndigheter mente det var et åpenbart tilfelle av piratkopiering: De brukte det som argument mot å la Russland slippe til i verdens handelsorganisasjon WTO.

Det amerikanske presset har ført til at AllofMP3 flere ganger er blitt stengt, for så å gjenoppstå. Per i dag er det nede, men tjenesten er blitt gjenopprettet i korte perioder under andre navn.

    Les også:

Den mange måneder lange rettssaken mot tidligere AllofMP3-sjef Denis Kvasov ble avsluttet i går. Aktor ba om fengsel, men opplevde at Kvasov ble frikjent.

Retten slo fast at AllofMP3, mens Kvasov var sjef, opererte innenfor rammen av russisk lov.

Hvorvidt frifinnelsen betyr at AllofMP3 kan gjenoppstå og fortsette å selge musikk til langt under markedspris, er uklart.

Kvasov trakk seg fra AllofMP3 i slutten av 2005. Den russiske lovgivningen som regulerer opphavsrett til digitalt innhold ble først gjort gjeldende i 2006. Det kan være vanskelig, selv for en presset aktor i en stat som Russland, å få en rett med på å gi en lov tilbakevirkende kraft.

Man kan nå spørre seg: Hvorfor ble Kvasov stilt for retten, i stedet for dem som har ledet AllofMP3 de to siste årene? Vil påtalemyndighetene følge opp, og stille en av disse for retten? Hvordan er denne merkelige rettsforestillingen preget av president Vladimir Putins utenrikspolitiske manøvre?

Til toppen