Russisk program fanger video fra USAs droner

Det er rutine for irakiske opprørere å følge med på dronene, bekrefter kilder i Pentagon.

Det ubemannede militære flyet Insitu Scan Eagle kan holde seg i lufta i 24 timer, og brukes av Pentagon i Irak og Afghanistan. Selskapet bekrefter at det først nå er i ferd med å sørge for at videooverføringen kan krypteres.
Det ubemannede militære flyet Insitu Scan Eagle kan holde seg i lufta i 24 timer, og brukes av Pentagon i Irak og Afghanistan. Selskapet bekrefter at det først nå er i ferd med å sørge for at videooverføringen kan krypteres. Bilde: Insitu
18. des. 2009 - 08:42

Ifølge artikler i Wall Street Journal og Associated Press, har Shia-opprørere i Irak gjort det til rutine å fange opp, lagre og analysere video som ubemannede amerikanske militærfly – «droner» – sender tilbake til basen.

Videoopptak fra droner ble først oppdaget på beslaglagte bærbare pc-er for et år siden. I sommer ble det beslaglagt mange bærbare pc-er fra Shia-opprørere med time på time med videoopptak fra droner. Pentagon konkluderte da at dette var blitt rutine for opprørerne, sier ikke navngitte kilder.

Det skal være bekreftet at også afghanske opprørere har lykkes i å gjøre opptak av videooverføring fra amerikanske droner. Ubemannede fly spiller en nøkkel rolle i USAs kamp mot Taliban i både Afghanistan og Pakistan.

– Det er en sårbarhet, sier en av kildene til Wall Street Journal. – Den har ikke utløst skade på våre soldater eller satt militære oppdrag i gare, men det er en utfordring, og vi er i ferd med å ta oss av den.

Andre kilder sier USA har satt i verk tiltak for å kryptere all videooverføring fra droner i Irak, Afghanistan og Pakistan, men det er uklart hvor langt man er kommet.

Radiolenken som brukes til å styre flyene er kryptert, og ingenting skal tyde på at disse signalene er blitt fanget opp eller dekodet.

Teknologien som brukes til å avlytte videooverføring fra amerikanske droner er ikke spesielt vanskelig å få tak i.

Man trenger ikke annet enn en parabolantenne med tuner, og et egnet pc-program. De irakiske opprørerne skal ha benyttet seg av et russisk program, SkyGrabber, som selges fra nettstedet for 25,95 amerikanske dollar, det vil si rundt 150 kroner.

Det samme russiske selskapet, SkySoftware, selger for øvrig et tilsvarende program for å fange opp kommunikasjon over WLAN.

– SkyGrabber er en offline nedlaster for satellittforbindelser, heter det i markedsføring for programmet. – Den fanger opp satellitt data (film, musikk, bilder) som lastes ned av andre brukere, og lagrer det på harddisken din. Du får altså nye filmer, den beste musikken og morsomme bilder gratis. Du trenger ikke en egen Internett-forbindelse. Bare innstill parabolantennen til satellitten du vil følge med på og sett fangsten i gang. SkyGrabber har et enkelt og tiltrekkende brukergrensesnitt, et funksjonsrikt filtersystem og fleksible innstillinger.

Pentagon skal ha vært klar over at dronenes videooverføring kunne fanges opp av uvedkommende helt siden Bosnia-krigen på 1990-tallet, men man antok at den lokale fienden manglet både kompetanse og teknologi.

I 2004 ble det på høyt nivå innen USAs militære overkommando (Joint Chiefs of Staff) diskutert hvorvidt Russland og Kina var i stand til å avlytte dronenes videooverføring. Overkommandoen var blant annet opptatt av muligheten for å manipulere videostrømmen, for eksempel ved å erstatte den med eldre opptak slik at USA ikke oppdaget pågående troppeforflytninger. Diskusjonen munnet ut i en nedprioritering av sikringstiltakene.

Talspersoner for Boeing-selskapet Insitu bekrefter at deres drone Scan Eagle ikke kan kryptere sine videosendinger. Scan Eagle brukes av amerikanske styrker i både Irak og Afghanistan.

Det amerikanske militære videosystemet «Rover» – «Remotely Operated Video Enhanced Receiver» – som brukes til å overføre live video fra fly og helikoptre til bakkestyrker, har heller ikke kryptering. Det innebærer at terrorister kan sitte med en bærbar pc og en parabol antenne, og bruke SkyGrabber til å følge med på amerikanske operasjoner i sanntid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.