Russisk smartmobil får doble skjermer

Kan bidra til mye lengre batteritid.

Russisk smartmobil får doble skjermer
Med EPD-skjermen kan brukeren kontinuerlig se blant annet elektroniske billetter og påminnelser om blant annet tapte anrop og avtaler, uten at det tømmer mobilbatteriet for strøm. Bilde: Yota Devices

Russland er kanskje ikke landet som er mest kjent for sine IT-produkter. De fleste forbinder kanskje landet helst med produkter som kaviar, vodka og AK-47. Mindre kjent er det nok at spillet Tetris ble utviklet i Russland, som den gang (i 1984) var en del av Sovjetunionen. I dag er kanskje IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs den mest kjente, russiske IT-relaterte bedriften.

I går kom ble det kjent at nok en russisk bedrift satser globalt. Dette er Moskva-baserte Yota Devices, som til nå har solgt noen millioner modemer og rutere. Nå tar selskapet et skritt videre og har avduket selskapet første smartmobil, som er noe helt for seg selv.

Mobilen kalles for YotaPhone. Den skal vises fram under Mobile World Congress i Barcelona i slutten av februar og komme i salg globalt neste høst.

Det spesielle med YotaPhone, bortsett fra at den er russisk, er at den vil være utstyrt med to skjermer – én foran og én bak. Begge skjermene er like store, 4,3 tommer.

Hovedskjermen er en tradisjonell LCD-skjerm levert av japanske JDI. Den har oppløsning på 1280 x 720 piksler.

Den andre skjermen er skjermen er derimot EPD-basert (Electronic Paper Display) og levert av E Ink. Dette er en skjerm som kun krever strøm når innholdet oppdateres og tilsvarer det man finner i mange elektroniske lesebrett.

Ifølge Yota Devices har de to skjermene ulike funksjoner og hensikter. Mens LCD-skjermen med sine farger er mest egne for å se video, spille spill og en rekke andre oppgaver, er EPD-skjermen beregnet for innhold som brukeren ønsker at skal vises over lenger tid. Dette kan være teksten i en bok eller et magasin, eller slikt som billetter, ombordstigningskort eller kart. En nyttig funksjonalitet er at informasjonen fortsatt vises på denne skjermen selv om batteriet til mobilen går tomt for strøm. Skjermen er ikke bakgrunnsbelyst, men reflekterer lyset fra omgivelsene, omtrent som vanlig papir.

EPD-skjermen til YotaPhone skal være svært lesevennlig, i alle fall så lenge mobilen er i opplyste omgivelser.
EPD-skjermen til YotaPhone skal være svært lesevennlig, i alle fall så lenge mobilen er i opplyste omgivelser. Bilde: Yota Devices

YotaPhone skal leveres med den samme systembrikken man finner mange av de nyeste Windows Phone 8-mobilene, Qualcomms SnapDragon MSN8960 med to kjerner klokket til 1,5 GHz. Den skal ha 2 gigabyte med RAM og 32 eller 64 gigabyte med intern, flashminnebasert lagringsplass.

Det loves et 12 megapikslers kamera og en HD-kamera i fronten. Batteriet skal ha kapasitet på 2100 mAh.

Litt uvanlig er det at mobilen skal være utstyrt med en magnetisk adapter for lading og overføring av data, i stedet for den tradisjonelle Micro-USB-kontakten. Dessuten skal SIM-kortsporet være kombinert med på-knappen.

Det som er helt sikkert, er at de mindre smartmobil-leverandørene er nødt til å komme med ny og kreativ funksjonalitet, dersom de skal greie å få eller beholde noe mer enn en minimal andel i et marked som økende grad domineres av Apple og Samsung. Om YotaPhones doble skjermer er svaret, og om høsten 2013 er tidlig nok, vil tidsnok vise seg.

Oppdatert kl. 14.55: Lagt til video.

    Les også: