Russiske 3G-lisenser kommer før jul

Det russiske kommunikasjonsdepartementet planlegger å tildele landets første lisenser for tredje generasjons mobiltelefoni før jul. Først ut er Moskva og St. Petersburg.

Ifølge en rapport i den russiske avisen Vedomosti, gjenngitt av Total Telecom vil ikke lisensene bli auksjonert ut. Planen er å tildele to UMTS-lisenser i hver av de sju føderale regionene. Prisen per lisens i Moskva ventes å ligge rundt 3 millioner dollar, i St. Petersburg 2 millioner dollar, mens prisen blir en million i øvrige regionene.

I Moskva er det tre selskap som for tiden opererer i mobilmarkedet, hver med sin utenlandske medaktør. Telenor er medeier i Vimpelcom, som er marjedets nest største aktør, etter MTS der Sistema og Deutsche Telekom er hovedeiere, mens Sonic Duo er deleid av Sonera, og skal etter planen starte virksomheten i vår.

Visekonsernsjef i Vimpelcom, Sergei Avdeeva, siteres på at kostnaden for en full utbygging av UMTS i Moskva kommer på 500 millioenr dollar, eller 4 miliarder kroner. Det i seg selv vil effektivt sperre ute svakere selskap, spesielt de russiske.

Kommuniaksjonsminister Yuri Pavlenk, skal da også ifølge avisen gå inn for å ekskludere utenlandske firma som ikke har en russisk partner fra UMTS-.kampen.

Hovedproblemet i Russland blir mangel på frekvenser for UMTS, siden frekvensene avsatt til dette formålet internasjonalt blir benyttet til andre formål i landet.

Til toppen