– Russiske hackere brøt seg inn i Det hvite hus

Herjet med datasystemene.

– Russiske hackere brøt seg inn i Det hvite hus
CNNs kilder hevder at russiske hackere det siste året har herjet med datasystemene til amerikansk UD, og brukt tilgangen til nye innbrudd i Det hvite hus. Bilde: Wikimedia Commons

Russiske hackere har det siste året herjet med datasystemene i Washington, ifølge CNN.

Innbruddet i utenriksdepartementets epostsystem blir av føderalt politi, etterretning og kilder i Kongressen med kjennskap til etterforskningen betegnet som «tidenes verste kyberangrep» mot en føderal amerikansk etat.

Obamas kalender

Derfra skal hackerne har brutt seg videre inn i datasystemene til Det hvite hus, der de skaffet seg adgang til president Barack Obamas sanntidsoppdaterte kalender. Den er ikke offentlig.

Selv om oversikten ikke regnes som gradert informasjon, er det fortsatt svært sensitive opplysninger som er høyt skattet av utenlandsk etterretning, skriver CNN i en oppdatering i går.

Fra i fjor høst: Russiske hackere mistenkt for datainnbrudd i Det hvite hus

Trass anstrengelser for å rense systemene for spioner, er det tegn til at hackerne fortsatt har adgang. En ikke navngitt kilde sier ifølge CNN at russiske hackere har «eid» UDs datasystem i mange måneder.

Spearphishing

Innbruddet skal ha startet med spearphishing rettet mot ansatte i UD. Ifølge CNNs kilder viser etterforskningen at angrepet ble rutet gjennom en rekke datamaskiner verden over.

Spearphishing er en velkjent og målrettet angrepsmetode, der man forsøker å lure mottakere av e-post til å klikke på lenker eller vedlegg som leder til ondsinnet kode. E-posten er utformet slik at den fremstår som legitim.

Les også: Amerikansk UD måtte klare seg uten epost

Det hvite hus' nasjonale visesikkerhetsrådgiver Ben Rhodes ønsket under en opptreden på TV-kanalen tirsdag ikke å kommentere spesifikke datasikkerhetshendelser, melder NTB.

– Vi tror ikke at våre graderte systemer er kompromittert, sier Rhodes. Han blir også sitert på at all informasjon som ligger på ugraderte systemer må betraktes som informasjon som kan komme på avveie.

CNNs opplysninger om russisk datainnbrudd «henviser ikke til en ny hendelse», men dreier seg om spekulasjoner om hvem som sto bak det Rhodes kaller bekymringsfull aktivitet avdekket i fjor.

Les mer:

USA til Kina: Slutt å hack oss

Sporet kyberangrep til Kina-bygning

USAs våpensystem kompromittert