IT-POLITIKK

Russiske, kinesiske og nordkoreanske hackere rammet av EU-sanksjoner

EU har vedtatt sanksjoner mot russiske, kinesiske og nordkoreanske personer og organisasjoner som anklages for datakriminalitet. 

EUs utenrikssjef Josep Borrell mener hackerangrepene mot EU utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel.
EUs utenrikssjef Josep Borrell mener hackerangrepene mot EU utgjør en alvorlig sikkerhetstrussel. Foto: François Lenoir / Pool Photo via AP / NTB scanpix
31. juli 2020 - 12:16

Dette er de første sanksjonene vedtatt i tråd med EUs regime for cybersanksjoner fra 2019.

EU opplyser at sanksjoner innføres mot seks personer og tre organisasjoner. Organisasjonene er en avdeling i den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU, et eksportselskap basert i Nord-Korea og et teknologiselskap fra Tijin i Kina.

Anklagene dreier seg blant annet om forsøkt på å hacke Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i 2018, og delaktighet i dataangrepene «WannaCry», «NotPetya» og «Operation Could hopper».

GRU er også anklaget for å ha stått back et hackerangrep på Ukrainas strømnett vinteren 2015 og 2016.

Sanksjonene innebærer at innskudd på bankkontoer i EU-land blir fryst, i tillegg til innreiseforbud og forbud mot handel med personene og gruppene.

– Tiltakene skal forhindre, avskrekke og være en bedre reaksjon på ondsinnede handlinger i cyberspace, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.