Russland bygger eget mobil-OS

Skal bli mindre avhengig av Android og iOS.

Russland bygger eget mobil-OS
VEKK FRA ANDROID OG IOS: Russland utvikler sitt eget alternativ, basert på finske Sailfish. Bildet viser den vakre Vasilij-katedralen i Moskva, midt mellom Den røde plass og Kreml, som er et av de meste kjente landemerkene i Russland. Illustrasjon: Åserud, NTB scanpix

Kreml er på kollisjonskurs med Vesten etter konflikten i Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya. Handelssanksjoner og et ønske om kontroll gjør at den russiske bjørnen vil bli mindre avhengig av vestlige teknologi.

Les også: Dekret fra Putin - alle persondata må lagres her

Russland har startet arbeidet med å utvikle et eget mobiloperativsystem.

I forrige uke møtte landets kommunikasjonsminister Nikolai Nikiforov det finske teknologiselskapet Jolla, som er etablert av tidligere Nokia-ansatte, for å innlede et samarbeid. Ledere fra landets Google-konkurrent Yandex og Linux-distribusjonen «Alt Linux» deltok også.

Jolla går som kjent sine egne veier, med finske kart og russisk butikk for Android-apper.

Sailfish-fork

Ifølge den russiske finansavisen RBC (via Google Translate) er målet med prosjektet å gjøre Russland mindre avhengig av Android og iOS. Landet tar mål av seg å lage et eget nasjonalt alternativ til disse.

Det er Jollas åpen kildekode-baserte operativsystem Sailfish, som bygger på Nokias Meego-samarbeid med Intel, som skal danner basis for et nytt russisk-kontrollert alternativ. Trolig dreier det seg om en fork.

Jolla har ifølge oppslaget både russiske og kineske investorer. Sailfish OS har også en egen runtime som skal være fullt kompatibel med Android, men uten bindinger til Google, noe som ytterligere kan være med på å gjøre dette interessant sett med russiske, isolasjonistiske øyne.

Mer om Jolla: Blir det finnenes revansj etter tapet av Nokia?

Vekk fra Android og iOS

Statsråd Nikiforov skal ha uttrykt et ønske om at andelen utenlandske mobiloperativsystem i Russland blir redusert til 50 prosent innen 2025. Det er mildt sagt ambisiøst, gitt at Android og iOS i dag deler nesten hele markedet mellom seg.

Samme mann stilte i fjor krav om at Apple og SAP utleverte kildekode til sine respektive programvareprodukter, et krav selskapene slett ikke gikk med på.

Mer om konflikten: Google sier «njet»

Russiske brikker

Operativsystem er ikke det eneste teknologiproduktet Russland ønsker å være selvforsynt med. Russland skal ifølge The Guardian også arbeide med utvikling av egne prosessorer i konkurranse med Intel og AMD.

Det russiske teknologiselskapet MCST, først etablert i 1992 som en direkte etterfølger til Sovjetunionens statseide Moscow Center of SPARC Technologies, kom nylig med en prosessorer kalt Elbrus-4C. Dette er den første prosessoren deres i en serie som strekker seg tilbake til 1970-tallet som har fått støtte for å kunne emulere x86-programmer.

Les også: Jolla med pangstart i Finland - solgte bedre enn iPhone

Nord-Korea utga egen Linux-distro