Russland etablerer kyberkrig-enhet

Frykter at internett blir en ny krigsarena.

Russland ruster opp sin kyberevne. Fra v. president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergei Shoigu og viseforsvarsminister Valery Gerasimov.
Russland ruster opp sin kyberevne. Fra v. president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergei Shoigu og viseforsvarsminister Valery Gerasimov. Bilde: Sasha Mordovets/Getty Images//All Over Press
21. aug. 2013 - 09:56

Russland etablerer en egen avdeling for digital krigføring. Det bekrefter en talsmann for landets militære styrker til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Vedkommende blir sitert på at de mener «internett i nær fremtid kan bli en ny krigføringsarena».

Det har i mange år vært sterke indisier for at Russland allerede har utviklet en betydelig militær kyberevne. Eksperter tar det for gitt at de er blant verdens fem ledende stater på området.

Men det er altså først nå at digitalkrigføring er i ferd med å bli en formalisert del av den russiske militærmakten, en utvikling vi for øvrig har sett både i USA, Kina, forsvarsalliansen NATO og her hjemme med etableringen av det norske Cyberforsvaret.

– Kyberrommet blir vår prioritet. Beslutningen om å opprette en egen kybersikkerhetkommando og en ny gren av de væpnede styrkene er allerede tatt, sier Andrei Grigoryev.

Han leder ifølge nyhetsbyrået den nyetablerte enheten «Stiftelsen for avansert militær forskning», som blir beskrevet som et motstykke til amerikanernes Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Grigoryev forteller at byrået har blinket seg ut tre hovedsatsingsområder, med forskning innen «fremtidsvåpen», «utstyr for fremtidssoldaten» og «kyberkrig».

– Så langt har vi sett på 700 innovative prosjekter. For 2013 har vi et budsjett på 2,3 milliarder rubler, sier han til nyhetsbyrået. Summen tilsvarer 415 millioner kroner.

Tilbake i 2007 og 2008 ble Russland mistenkt for å stå bak dokumenterte kyberangrep mot henholdvis Estland og Georgia, men russiske myndigheter har avvist enhver befatning med forholdene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.