Russland fikk kjøpe Blue Gene-maskin

IBM fikk eksportlisens for sin kraftige supermaskin til det statlige universitetet i Moskva.

Russland fikk kjøpe Blue Gene-maskin

IBM fikk eksportlisens for sin kraftige supermaskin til det statlige universitetet i Moskva.

IBM har inngått en avtale med det statlige universitetet i Moskva om å levere en supermaskin av typen Blue Gene. Eksportlisensen er innvilget, under forutsetning av at maskinen utelukkende brukes til vitenskapelig forskning.

Blue Gene-maskinen i Moskva vil være på to racks, og få en ytelse på 27,8 Tflop/s. Prisen er 5 millioner dollar.

Listen over verdens kraftigste supermaskiner omfatter mange Blue Gene, blant annet den suverene lederen, Blue Gene/L ved Lawrence Livermore National Laboratory i California, på 478 Tflop/s. Maskinen som IBM skal levere i Moskva vil ha nok ytelse til en plass blant verdens 50 kraftigste.

Blue Gene-maskinen til Moskva-universitetet vil ha noe mindre ytelse enn den kraftigste russiske maskinen i dag, en Linux-drevet HP-klynge av typen 3000 BL460c med 3760 Intel Xeon-prosessorer, som ble levert i fjor og som når 33,9 Tflop/s. Denne er installert i en statlig institusjon kjent som Joint Supercomputer Center, opprettet i fellesskap av det russiske vitenskapsakademiet, den russiske regjeringen ved departementene for henholdsvis vitenskap og utdanning, og den russiske stiftelsen for grunnforskning.

Per i dag har Russland 7 maskiner på Top 500-listen. Den samlede ytelsen til disse maskinene er om lag den samme som de ti kinesiske maskinene på listen: 82,6 Tflop/s mot Kinas 87,2 Tflop/s. USAs samlede supermaskinytelse er på over 4000 Tflop/s, mens Taiwan har over 103 Tflop/s og India har 195 Tflop/s. Størst utenom USA er Tyskland, med 536 Tflop/s.

Det statlige universitetet i Moskva ble etablert i 1755 og teller i dag mer enn 47 000 studenter.

USAs myndigheter har nylig tatt et initiativ for å lette vilkårene for eksport av avansert IT-utstyr.

    Les også:

Til toppen