Russland frir til Silicon Valley

Flere hundre amerikanske næringsledere har deltatt i et russisk-amerikansk IT-toppmøte i San Mateo, med representanter for begge lands regjeringer.

Møtet ble avholdt torsdag, skriver San Jose Mercury News. USAs handelsminister Donald Evans opptrådte sammen med den russiske ministeren for tele og IT, Leonid Reiman. Blant stjernene på næringslivssiden var John Chambers, toppsjef i Cisco, nettopp hjemvendt etter en reise til Russland. Ernst & Young bidro med en ekspert som har studert Russland i sju år.

Les også:

Møtet er den andre i noe som heter U.S.-Russia Information and Communication Technology Roundtable. Initiativet kom etter et møte mellom presidentene George W. Bush og Vladimir Putin for et par år siden. Det første møtet ble holdt i Moskva i fjor.

Hovedbudskapet på møtet var at Russland opplever en kraftig vekst innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi – anslagene for 2002 varierer fra 17 prosent til 30 prosent – og at vilkårene for utenlandsetablering er sterkt forbedret de siste par årene, selv om det fortsatt gjenstår problemer som utstrakt piratkopiering av programvare og innviklede regler voktet av et tilsynelatende ugjennomtrengelig byråkrati.

Ernst & Young-eksperten forklarte at ”russerne kommer, men på en bra måte”. Han oppfordret risikokapitalister til å besøke landet.

John Chambers forklarte hvorfor Cisco utvider i Russland, selv om det innebærer en klar risiko: Den russiske regjeringen har forstått hva det dreier seg om, og fremmer de riktige tiltakene for å bedre etableringsmiljøet.

Den kraftige vekst skjer innen et underutviklet marked. Av en befolkning på 145 millioner, har 20 millioner tilgang til mobiltelefon eller PDA, mens 12 millioner har tilgang til PC.

Et annet budskap på møtet var den russiske tradisjonen med teknologisk kreativitet, som gjør at russiske forskere og utviklere får maksimalt ut av begrensede ressurser, og ofte overrasker sine vestlige kollegaer med enkle og effektive løsninger.

Til toppen