- Russland kan bli programvarestormakt

Russland kan bli et mektig land innen programvareutvikling, men hemmes av piratkopiering mener Bill Gates.

I Moskva florerer billige piratkopier av Microsofts mest populære produkter. I små kiosker og på de ukentlige markedene får en kjøpt billige CD-ROM-kopier av både Windows 95 og Microsofts Office 97.

Det var blant annet i denne forbindelse Microsofts Bill Gates tok turen til Moskva for å fremme Microsofts produkter på riktig høyt nivå. Fredag hadde han samtaler med første visestatsminister Anatoly Chubais og lørdag møtte han statsminister Viktor Tsjernomyrdin.

Dette møtet resulterte ifølge Reuters i at Tsjernomyrdin lovet å hjelpe til i kampen mot piratkopiering. Piratkopierte programmer har 70 prosent av markedet, kunne Tsjernomyrdin opplyse, men han la til at tendensen de siste årene har vært en reduksjon av denne markedsandelen.

Gates mener Russland står bra rustet til å bli et mektig utviklingsland for programvare på grunn av russernes solide utdanningsbakgrunn. Det eneste andre landet som har like store muligheter, er ifølge Gates India.

- Dersom piratkopieringen går noe ned, vil også markedet for nye programmeringsselskaper bli bedre, sa Gates. Han fokuserte på at piratkopieringen ikke bare skader Microsoft og andre vestlige programvarehus, men at den også forsinker utviklingen i Russlands egen programvareindustri.

Gates hadde også møter med noen av landets toppsjefer innen bank og finans. Bankene i Russland moderniseres sakte men sikkert. Ennå kan det være problematisk å overføre penger mellom banker eller mellom forskjellige regioner av landet fordi de mangler den nødvendige teknologien, noe blant andre Microsoft har tenkt å rette på.

Til toppen