BEDRIFTSTEKNOLOGI

Russland selger arvesølvet

25. juli blir det avgjort hvem som får kjøpe 25 prosent pluss en aksje i AO Svyazinvest, som er det statseide selskapet som kontrollerer det meste av telekom-industrien i Russland.

Frode Eriksen
24. juni 1997 - 14:57

Russland setter i gang sitt mest omfattende privatiseringsprosjekt hittil når myndighetene vil auksjonere bort 25 prosent av aksjene i AO Svyazinvest. Budrunden startet mandag på 1,18 milliarder amerikanske dollar (8,5 mrd. kr) og avsluttes 21. juli.

Også i 1995 forsøkte russiske myndigheter å selge, da til italienske Stet, men sluttforhandlingene om overtagelsen havarerte.

Når salget nå skjer, er det etter ytterligere forsinkelser, men om alt går bra, skal skal en kjøper offentliggjøres 25. juli. Kjøperen får 25 prosent pluss en aksje i selskapet, og vil dermed få en post som blokkerer for vedtektsendringer i selskapet. Salget skal skje til utenlandske selskap og interessenter.

Svyazinvest er ett av flere store statseide selskaper som russiske myndigheter fortsatt sitter med, etter at staten har solgt unna en rekke virksomheter siden Sovjetunionen kollapset i 1991. Myndighetene planlegger å selge seg ned til en 51 prosents eierandel. Det neste salget - av en post på 24 prosent - skjer neste år og da til innenlandske kjøpere.

For å gjøre Svyazinvest mer interessant for aktuelle kjøpskandidater, la russiske myndigheter til sin kontrollerende aksjepost i selskapet AO Rostelecom (R.RTL), som kontrollerer langdistansetelefoni i landet, og AO Central Telegraph, som er det nasjonale telex-nettet.

Svyazinvest kontrollerer fra før aksjeposter i 85 av landets 87 regionale telefonselskap.

Offisielle russiske statistikker forteller om et totalt salg i 1996 på mellom 7 og 8 milliarder amerikanske dollar (mellom 50 og 60 milliarder kroner), med en forventet vekst på mellom 15 og 20 prosent i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.