Russland trues av nyttårs-kollaps

Den russiske regjeringen innrømmer nå at bare en av tre datamaskiner vil takle år 2000. Det norske forsvardepartementet tror russerne har sikret sine atomvåpen, men er nervøse for atomreaktorene på Kola.

Den russiske regjeringen innrømmer nå at bare en av tre datamaskiner vil takle år 2000. Det norske forsvardepartementet tror russerne har sikret sine atomvåpen, men er nervøse for atomreaktorene på Kola.

Etter lenge å ha nektet, innrømmer den russiske regjeringen det alle vestlige land har fryktet: Russland har et massivt år 2000-problem som de ikke vil klare å rette opp før nyttårsaften.

Det var Alexander Ivanov, sjef for telekom-komitéen, som i går innrømmet at bare en av tre russiske datamaskiner er klar for overgangen til år 2000. For å begrense skadene på nyttårsaften, vurderer Russland derfor å begrense antall flyvninger og stoppe en del farlige industriprosesser på forhånd, "bare for å være sikker", skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Om ikke annet gir estimatene over kostnadene for å rette år 2000-problemet en indikasjon på forvirringen og usikkerheten i Russland. Tidligere har den russiske regjeringen sagt at det vil koste to-tre milliarder dollar (16-20 mrd. kr) å rette år 2000-problemet i offentlig sektor.Men i går sa finansminister Mikhail Kasyanov at halvannen milliarder kroner er nok, uten å forklare avviket, skriver Wall Street Journal.

Russlands år 2000-problemer er et mareritt for vestlige land og nabostater som Norge. I tillegg til omfattende korrupsjon, manglende lønninger og akutt pengemangel, blir år 2000-problemet ekstra uklart fordi Sovjetunionen hadde sin egen dataindustri der de kopierte vestlige datamaskiner og program. Hvor mange av disse systemene som er i drift og om de lar seg oppgradere er ikke kjent.

- Man håper og tror at de fleste kjernekraftverkene stort sett styres av så gammelt utstyr at man unngår år 2000-problemet, sier Petter Meier, rådgiver i Forsvarsdepartements sikkerhetspolitiske avdelingen, til digi.no.

- Om atomvåpnene vet vi mer - etter å ha samarbeidet med russerne forteller amerikanske forsvarsfolk oss at de har har stor tillit til at russerne klarer å håndtere datasystemene rundt sine atomvåpen, sier Meier, som peker på at det også kan være andre årsaker bak russernes nye innrømmelser.

- Dette kan være et utspill fra russisk side for å få midler fra vesten, det har vi sett flere eksempler på tidligere, sier han.

Men på lavere plan nekter fremdeles mange russiske ledere for at de har et problem. Gass-selskapet Gazprom nekter for at de har et problem, til tross for at CIA mener at Vest-Europa kan oppleve avbrudd i sin gassforsyning til vinteren. Sjefen for forskningsinstituttet for strategiske raketter, generalmajor Vladimir Dvorkin, sa tidligere i år at "kalenderproblemet eksisterte i våre rakettsystemer", skriver Wall Street Journal.

Mange russiske ledere hevder at år 2000-problemet er et påskudd fra vesten til å tråle igjennom russiske våpensystemer og andre vitale sektorer. Problemet er også sterkt opphausset av vestlige selskaper som vil selge nye datamaskiner og tjenester, mener mange.

Også det polske flyselskapet Lot forteller at de er så usikre på år 2000-problemet at de velger å la alle fly stå på bakken 1. januar. Lot forventer ikke feil i sine relativt nye Boing-fly - det er kontrollsystemene på bakken som kanskje vil svikte.

Til toppen