JUSS OG SAMFUNN

Russland vil rive ut innmaten i Android

Krever å få erstatte Googles søketjeneste og app-butikk. Fristen er satt til neste måned.

Google er under hardt press i Russland. Senest neste måned må de gå med på å la konkurrenter legge inn sine alternative applikasjoner i Android, eller risikere skyhøye bøter.
Google er under hardt press i Russland. Senest neste måned må de gå med på å la konkurrenter legge inn sine alternative applikasjoner i Android, eller risikere skyhøye bøter. Bilde: FAS (faksimile)
6. okt. 2015 - 14:24

Google er allerede funnet skyldig i brudd på russiske konkurranselover og misbruk av markedsmakt.

I går kveld ble Google beordret av Russlands konkurransetilsyn FAS til snarest å endre betingelsene knyttet til forhåndsinstallering av programvare i Android.

Russerne mener at det er uholdbart at Google ikke lar tredjepart selv velge hvilke applikasjoner og tjenester som pre-installeres på mobiler solgt i landet.

Det er med andre ord selve eksistensgrunnlaget til Android de angriper.

Google tilbyr operativsystemet gratis i bytte mot at egne tjenester må inngå i pakken. Søkemotoren til Google må være forhåndsinstallert og valgt som standard. Dette omfatter også app-butikken Google Play og en rekke av selskapets applikasjoner.

Anmeldt av russisk rival

Det er det russiske søkeselskapet Yandex som klaget inn konkurrenten.

Yandex har med nærmest kirurgisk presisjon kopiert mye av det Google tilbyr.

De forlanger retten til å kunne forhåndsinstallere sin egen søkemotor. Og sin egen app-butikk for Android-apper på mobiler solgt i Russland.

Yandex er markedsledende på søk i det russiske markedet, men har merket den økte konkurransen fra Google i takt med tiltakende vekst i bruk av mobiltelefoner.

Googles bunting av tjenester og applikasjoner i sitt eget operativsystem Android må snarest opphøre. Mobilprodusenter må selv kunne velge å preinstallere lokale alternativer, lyder kravet, som altså får støtte fra russiske myndigheter.

Riset bak speilet er en bot på inntil 15 prosent av selskapets årsomsetning fra mobilapplikasjoner i det russiske markedet, som er et av verdens største.

Google har fått frist på seg til 18. november, altså en drøy måned, til å etterkomme kravene.

Tidligere i år ble det også kjent at Russland har startet utviklingen av et eget operativsystem for mobile enheter, med et uttalt mål om å gjøre seg mindre avhengige av Android og iOS. Dette prosjektet later til å være en fork av Sailfish.

Milliarder på spill

Google er for øvrig også under etterforskning av EU-kommisjonen i en annen og svært omfattende sak om påstått misbruk av markedsmakt. Den saken dreier seg om påstander om at de skal ha manipulert søkeresultatene for å fremme sine egne tjenester. Google avfeier disse anklagene.

En tilsvarende sak er under opprulling i India. Begge forholdene kan, dersom Google blir dømt, utløse erstatningskrav i størrelsesorden mange titalls milliarder kroner.

Les også: Google sier «njet» til Russland. Pakker sakene sine og stenger utviklerkontoret

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.