BEDRIFTSTEKNOLOGI

RV: IT-Fornebu et idiotisk prosjekt

- Her har vi verdens mest desentraliserende teknologi. Hvorfor skal vi da bruke den til å samle 10.000 operatører i landets verste tettsted? spør RVs IT-politiske talsperson Aslak Sira Myhre.

Eirik Rossen
3. sep. 1997 - 17:03

- Prosjektet IT-Fornebu viser bare hvor idiotisk IT-planleggingen er i Norge i dag, sier Myhre. - Det er et prestisjeprosjekt som ikke svarer til fellesskapets interesser og behov. Idéen kommer fra Fred Olsen: Formålet er å tjene penger og lokke penger fra det offentlige.

Det viktigste ankepunktet mot IT-Fornebu, etter Myhres mening, er at datateknologien burde brukes til å desentralisere norske næringslivsstrukturer.

- Mange av de sterke IT-miljøene er utenfor Oslo. Med feite lønninger på Fornebu kommer kompetansen til å samles på ett sted. Jeg er spesielt bekymret for miljøer som det Tromsø har fått rundt telemedisin. En slik sentralisering er ikke å bruke datateknologien til framskritt og til folkets beste, slik vi har programfestet.

Myhre mener IT ikke har gitt noen desentralisering, fordi det ikke har vært noen plan for det.

- Se bare på Postverket. Deres plan går ut på å legge ned 1.200 postkontorer på tre år. De sluttet med datasatsningen sin på samme tid som Internett-revolusjonen startet. Med en skikkelig plan kunne vi hatt lokale sentra for elektronisk post, utplasserte bokser (PC-er eller terminaler) som folk kunne brukt lokalt, osv. IT må brukes til alles beste, ikke som inntektskilde for store investorer.

Det mangler ikke på alternative prosjekter å bruke penger på.

- Staten må satse på lokale IT-sentra. Den må også legge opp til sterkere grad av egen elektronisk drift, komme online. Digital post kan begrense papirflommen og sette fart i saksbehandlingen. Det må bli mulig å kontakte det offentlige via e-post, og at e-posten betraktes like høytidelig som et brev, med blant annet svarplikt. Det må også satses på å kvalitetssikre slike tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.