BEDRIFTSTEKNOLOGI

RV: - Vi trenger en egen dataminister

- IT-politikk i det offentlige er preget av middelhavsfarere med vidløftige vyer og mangelfulle kunnskaper, sier RVs IT-politiske talsperson Aslak Sira Myhre (bildet). - Derfor trenger vi et eget kompetent datadepartement for å samle tråder og sette tiltak ut i livet.

Eirik Rossen
3. sep. 1997 - 17:04

- Departementene i dag er for tafatte og følger for lite med i alt fra forskning til hvordan virkeligheten faktisk arter seg for folk som er avhengige av dem. Vi trenger plan og mål, for skolen, for utdanningssystemet, for bibliotekene, for postvesenet, for offentlige tjenester, for å spre datakunnskap til folket, for alle mulige sammenhenger. I hvert fall i en overgangsperiode er det nødvendig med en egen dataminister i spissen for et engasjert og handlekraftig datadepartement.

Myhre stiller seg dermed på linje med motpolen Carl I. Hagen som tidligere har uttalt til digi.no at FrP ønsker et eget IT-departement.

Myhre tror ikke at IT-næringens forslag om bare å forholde seg til Grete Knudsens næringsdepartement har noe for seg, fordi det ikke vil føre til det som virkelig trengs, en ny giv i det offentlige engasjementet. Planleggingsminister Bendik Rugaas har han gitt opp for lengst.

- Jeg går gjerne inn i en diskusjon om arbeidsgiveravgiften og ulike måter å differensiere den på, sier Myhre. - Jeg oppfatter delingsmodellen som en farse, men jeg er ikke enig i høyrekritikken av den. Etter min mening må endringene i delingsmodellen føre til mer skatt fra dem som tjener mest og mindre skatt fra dem som tjener minst.

Myhre er også åpen for å diskutere hvordan regnskap skal ta hensyn til bedriftenes kunnskapskapital.

- Kunnskapene til arbeiderne blir viktigere og viktigere. Men diskusjonen må også føres med tanke på næringene som ikke er så teknologibaserte som IT-næringen.

Næringen krever et tettere IT-forskningssamarbeid med EU.

- Det gjør ikke jeg. Jeg er voldsomt skeptisk til forskningen innen EU, fordi den er så nært knyttet opp til det overordnede EU-prosjektet. Dessuten er den preget av at grunnforskningen knuses til fordel for prosjektforskning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.