KARRIERE

Rwanda vil gi en pc til alle barn

Satsingen på OLPC er en del av en plan for å gjøre landet til regional stormakt innen IKT.

9. des. 2009 - 09:28

Det lille afrikanske landet Rwanda er mest kjent for folkemordet i 1994, der anslagsvis 800 000 ble myrdet. Det er mindre kjent for å være verdens første land med et kvinneflertall i nasjonalforsamlingen. Og det er kanskje enda mindre kjent for sin plan for økonomisk utvikling, der kjernen er en storstilt satsing på IT.

IT begynner med de unge. Rwanda har drevet prosjekter knyttet til den spesialutviklede elev-pc-en XO fra stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC) siden januar 2007 (se disse lenkene på digi.no).

Ifølge det britiske tidsskriftet The Economist har Rwanda bekreftet en bestilling på 100 000 XO-maskiner til 181 dollar per stykk.

Richard Niyonkuru i Rwandas utdanningsdepartement sier til bladet at samtlige av landets barn i alderen ni til tolv år skal få hver sin XO innen 2012. Disse skal knyttes til nettverk, og kunne laste ned gratis digitale læremidler. Kostnadene til denne fasen anslås til 313 millioner dollar.

I neste fase skal alle barn i alderen seks til åtte år få hver sin XO. Det skal skje innen 2015.

Rwanda er klar over at det nytter ikke bare å fordele pc-er til barn. På stiftelsens hjemmeside er det en lenke til allAfrica.com, der det gjøres rede for hvordan det offentlige direktoratet for utvikling i arbeidslivet, Workforce Development Authority, skal sørge for å lære opp voksne i hvordan XO-maskiner skal vedlikeholdes. Det er også planer for å kurse lærere.

Ellers på allAfrica.com kan man lese at teknologiselskapet Balton Rwanda skal sørge for nettverkene som XO-maskinene skal knyttes til. Rwanda tar sikte på å dekke by og land med trådløse nettverk basert på basestasjoner fra Wavion. Disse knyttes sammen i et eget trådløst stamnett, og tilbyr vanlig WLAN med en rekkevidde tre ganger det vanlige Wifi-stasjoner dekker.

Ifølge The Economist skal OLPC innen 2012 stå klar med en oppgradert versjon av XO. Den nye maskinen skal være vanntett, ha mer avansert grafikk og ytelse, og koste ned mot 75 dollar per stykk.

Planen som Rwanda følger, tar ellers sikte på å utdanne 50 000 programmerere innen 2020.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.