TELEKOM

Rykte om at Nokia tenker Windows

Nokia-aksjen løftes på spekulasjon om overgang til Windows Phone.

3. feb. 2011 - 17:48

Mandag vil Nokia-sjef Stephen Elop holde en analytikerkonferanse i London. Flere tror han der vil kunngjøre en avtale med Microsoft om å fase ut mobilplattformene Symbian og MeeGo til fordel for Windows Phone 7.

Financial Times publiserte tidligere denne uken et brev til Elop fra Berenberg Bank-analytiker Adnaan Ahmad, dere Ahmad oppfordrer Nokia til å alliere seg med Microsoft og støtte Windows Phone 7.

Ifølge New York Times har dette forslaget, og den forestående analytikerkonferansen, fyrt opp under Nokia-aksjen, som noteres i Helsinki: Den har nå steget fire dager på rad. I dag, torsdag, var kursøkningen på et tidspunkt hele 1,5 prosent. Den er nå tilbake på nivået fra onsdag.

Kongstanken til Ahmad er at Nokia får eksklusiv rett til Windows Phone.

Elop uttalte seg 27. januar om at selskapet må etablere egne strategier for mobiltelefoner i tre ulike kategorier – differensiert etter pris – og at Nokia var åpen for å etablere eller slutte seg til andre plattformer.

Dette ser ut til å bekrefte en ny åpenhet hos Nokia, og et hint om at en epokegjørende overgang kan komme snart.

Siden har Nokia ikke villet kommentere. Vanligvis gir Nokia-ledere til kjenne en rekke synspunkter i forkant av analytikerkonferanser.

Det springende punktet er hvorvidt Nokia får eksklusiv rett til Windows Phone. Det kan være vanskelig for Microsoft å gå med på, selv med Stephen Elop som Nokia-sjef. Elop kom til Nokia i fjor høst fra stillingen som leder for «Business Division» i Microsoft, og ble hilst velkommen av avtroppende Jorma Ollila med en bemerkning om at «tiden er inne for å øke takten i selskapets fornyelse».

Så er spørsmålene: Kan to som er i ferd med å tape markedsandeler innen avanserte mobiltelefoner bli vinnere ved å slå seg sammen? Eller er dette i praksis en felles selvmordsavtale?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.