Rykteflom om iPod-rival fra Microsoft

Rykteflom om iPod-rival fra Microsoft

Stadig flere tror Microsoft vil komme med en bærbar musikkspiller før jul. Selskapet selv vil ikke kommentere saken nå.

Ryktene om at Microsoft skal lansere en iPod-utfordrer, startet opp allerede i mars. Da skrev San Jose Mercury News at selskapet planlegger å kombinerer spill, musikk og video i én håndholdt enhet, samt å lansere en musikktjeneste med kodenavnet "Alexandria", som angivelig skal kunne bli en ekvivalent til Apple iTunes Music Store.

I midten av juni dukket ryktene opp igjen, og Reuters skrev at Microsoft skal være godt i gang med en musikk- og videoavspiller, samt en musikktjeneste som går rett i tottene med Apples iTunes Music Store.

Arbeidet skal ifølge Reuters ledes av Robbie Bach, mannen som var sjef for utviklingen av selskapets spillemaskin Xbox og forretningsområdet rundt den. Noen dager senere kunngjorde Wall Street Journal at Microsoft, i tillegg til Apple, forhandler med de flere av de store filmselskapene om levering av film til lommeenhetene. Microsoft skal i forbindelse med besøkene ha vist fram en prototyp av en spiller.

    Les også:

Men det er først den siste uken at det hele virkelig har tatt av.

New York Times siterer ledere i den amerikanske underholdningsindustrien som skal ha blitt gjort kjent med Microsofts planer denne uken.

Det hevdes at Microsofts digitale enhet vil kunne knyttes trådløst til Internett (WLAN) og laste ned musikk, uten å måtte være tilknyttet en PC. Den skal også ha en større skjerm enn Apples største iPod, dermed mer egnet for video.

Det fortelles også at Microsoft har vært i forhandlinger med store plateselskaper og noe større tv-stasjoner for å bli enige om betingelsene for å selge musikk- og videoinnhold gjennom en tjeneste tilsvarende iTunes Music Store.

En anonym kilde forteller denne uken til Reuters at plateselskapene i løpet av de neste ukene vil motta prototyper av enheten. Vedkommende forteller også at Microsoft vil bruke et betydelig beløp på markedsføring av enheten og tjenesten rett etter lanseringen.

- Microsoft planlegger en tilnærming etter iTunes-modellen. De er nå interessert i å kontrollere hele den vertikale teknologistakken fra enheten til tjenesten til programvaren, sier kilden. Dette kan bety at selskapene Microsoft i dag samarbeider med innen musikkspillere, slik som Samsung, Creative og Sony, kan bli skjøvet ut i kulden, etter først å ha blitt overtalt til å benytte Microsofts teknologi. Dette fordi Microsoft nå satser på å konkurrere med partnerne.

- Hvis dette er sant, så er dette et forsøk på å få mer kontroll over situasjonen, sier Mike McGuire, visepresident for forskning på mobile enheter ved Gartner, til New York Times.

- I praksis sier de at 'vi mer vi kan gjøre det bedre enn de eksisterende maskinvareprodusentene', forteller McGuire.

Ifølge Engadget skal den innebygde WLAN-støtte ikke bare åpne for direkte nedlasting av musikk og film fra nettet, men også gjøre det mulig for brukerne å delta i Xbox Live-lignende, sosiale nettverk hvor brukerne kan få kontakt med andre med tilsvarende interesser.

For å gjøre det mer fristende for eksisterende iPod-brukere til å bytte over til Microsoft enhet, skal Microsoft ifølge Engadget la brukere som allerede har lastet ned musikk fra iTunes Music store, få laste ned den samme musikken fra Microsofts tjeneste uten å måtte betale for den på nytt. Microsoft programvare skal kunne gjøre dette automatisk ved å hente ut data fra iTunes-programvare. Dette vil ikke være gratis for Microsoft, som må betale rettighetshaverne for låtene, men selskapet skal mene at det å få iPod-brukere over på sin plattform er verdt pengene.

Den eneste offisielle uttalelsen fra Microsoft angående denne saken, kom ifølge NTB i en pressemelding denne uken.

- Historiene dere har sett og hørt, bygger på spekulasjoner og rykter. Vi har for tiden ikke noe å kunngjøre, heter det i pressemeldingen - og mange av ryktesmedene legger størst vekt på ordene «for tiden».

Engadget har publisert noen uklare bilder på denne siden, som skal være tatt under opptakene til en kommende reklamefilm for Microsofts enhet. Bildene forteller i hvert fall litt om størrelsen på den eventuelle enheten.

Til toppen