Rykter om gigantbud fra EDB

EDB-sjef Endre Rangnes skal ha lagt inn et bud på TietoEnator, men selskapet vil ikke si noe.

Rykter om gigantbud fra EDB

EDB-sjef Endre Rangnes skal ha lagt inn et bud på TietoEnator, men selskapet vil ikke si noe.

Den svensk-finske konsulent- og driftsgiganten TietoEnator har slitt i det siste og det har vært kjent at selskapet har vært i spill. Norges største rene IT-selskap, EDB, har vært nevnt som en partner og i dag morges kom meldingen.

I dag morges tok saken en ny og dramatisk vending. Den finske avisen Kauppalehti hevder at EDB har lagt inn et bud på å kjøpe hele TietoEnator. Avisen oppgir ikke kilder til lekkasjen.

Budet skal være på 16,50 euro per aksje. Budet fra EDB gir Tietoenator en markedspris på 1,18 milliarder euro, rundt 9,4 milliarder kroner.

Det merkelige er at EDB ikke har sendt ut noen børsmelding, hverken for å bekrefte eller avkrefte budet. Men Oslo Børs har handelsstopp med aksjen for å undersøke saken.

Det er derfor en mulighet at den finske avisen har snappet opp hemmelige forhandlinger og har tatt EDB på sengen, men påstandene kan også rett og slett være feil, basert på for eksempel løse forhandlinger eller diskusjoner.

Det har ikke lykkes digi.no å få svar fra noen i ledelsen i EDB. Det kan virke som om alle sitter opptatt i møtevirksomhet.

Analytiker for det svenske og norske markedet, Nils Molin, kan heller ikke bekrefte EDBs mulige oppkjøp, men har lenge tenkt at noe slikt vil skje.

- EDB har mye å vinne på kjøpet at TietoEnator, spesielt på outsourcingsdelen og finansdelen, sier Molin til digi.no.

Oppkjøpet vil dessuten gi EDB et fotfeste i Danmark, og det vil være positivt med en etablering i Finland.

Riktignok mener Molin det vil være produktområder som blant annet telkom-biten som ikke er interessant for EDB, men som de blir tvunget til å ta med på kjøpet. Ettersom Telenor dominerer markedet i Norge, er dette et typisk forretningsområde Molin mener EDB vil selge ut igjen.

- EDB vil ha fordeler av å overta TietoEnators kunder, men slett ikke alle produktene, sier Molin.

Et fusjonert selskap vil ha en årlig omsetning på 22 milliarder kroner, og en samlet markedsverdi på rundt 13 milliarder kroner. Selskapet vil i så fall bli størst i Norden ved siden av IBM.

    Les også:

Til toppen