FORBRUKERTEKNOLOGI

Rykter om lisensiering av Apples kopisperre

En produktannonsering i forrige uke har ført til rykter om at Apple har lisensiert ut DRM-teknologien sin.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2007 - 10:40

Bortsett fra enkelte en håndfull Motorola-mobiler, er Apples iPod (og den kommende iPhone) de eneste enhetene som kan spille av musikk lastet ned fra Apples iTunes Music Store. Årsaken til dette er at Apple ikke har lisensiert ut selskapet DRM-løsning, Fairplay, til andre. Det er dog mange som tror at Apple vil løsne litt på tøylene i år.

Årsaken til dette er at DoubleTwist Ventures, hvor Jon Lech Johansen, også kjent som «DVD-Jon», er ansatt, i fjor annonserte at selskapet tilbyr løsninger som gjør det mulig å bruke andre alternative enheter for å spille av medieinnhold beskyttet av DRM-systemer som ikke blir lisensiert ut.

Løsningene skal utvikles gjennom «reverse engineering» av de opprinnelige systemene, blant annet Apples Fairplay. DoubleTwist skal også tilby løsninger som gjør det mulig for andre enn Apple å selge DRM-beskyttet innhold til iPod-brukere.

Under forrige ukes Consumer Electronics Show annonserte Netgear en kommende enhet, Digital Entertainer HD (EVA8000), som skal blant annet skal kunne spille av musikk kjøpt gjennom iTunes for Windows. Hvordan dette gjøres mulig, har Netgear nektet å si noe om.

Nettavisen Tech.co.uk mener på sin side å vite at Apple innen kort tid vil annonsere to nyheter knyttet til Fairplay DRM.

Den ene skal åpne for streaming av beskyttet AAC-innhold via USB, mens den andre handler om lisensiering av Fairplay til selskapets «Made For iPod»-partnere.

Dette vil ifølge Tech.co.uk ikke gjøre det mulig å spille av Fairplay-beskyttet musikk direkte på enhetene, men skal åpne for en mer fleksibel avspillingsopplevelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.