BEDRIFTSTEKNOLOGI

Så billig blir Windows 8

Microsoft overrasker stort.

Det blir langt rimeligere enn tidligere å oppgradere til nyeste Windows.
Det blir langt rimeligere enn tidligere å oppgradere til nyeste Windows. Bilde: Bloomberg/All Over Press
3. juli 2012 - 09:13

Microsoft avslørte i går prisene for å oppgradere fra en eldre Windows-utgave til nyeste Windows Pro 8.

I en begrenset periode vil dette koste 39,99 dollar, eller 239 kroner etter dagens kurs.

Tilbudet gjelder dessuten både de som har Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 i en hvilken som helst utgave.

- I tillegg kan de som ønsker det laste ned Windows Media Center gratis, skriver Microsofts Brandon LeBlanc i en kunngjøring.

Kampanjen gjelder for nedlasting fra Windows.com innen utgangen av januar 2013. Her skal programvaren være tilgjengelig fra lanseringsdato (trolig i høst) i over hundre land og på 37 ulike språk.

Nedlastingen skal kunne pauses og gjenopptas ved behov, og enten installeres direkte, brennes ut eller installeres via en minnepinne.

Kampanjen innebærer også mulighet for å kjøpe Windows 8 Pro-oppgraderingen på en DVD-plate for 69,99 dollar, for de som måtte foretrekke det. Hva de offisielle prisene blir etter utløpet av kampanjeperioden er ikke kjent.

Et eget verktøy lar brukerne styre oppgraderingen. Her skal man blant annet blir gjort oppmerksom på applikasjoner og maskinvare som eventuelt ikke støttes.
Et eget verktøy lar brukerne styre oppgraderingen. Her skal man blant annet blir gjort oppmerksom på applikasjoner og maskinvare som eventuelt ikke støttes.

Kundene får anledning til å styre oppgraderingen med et verktøy kalt Windows 8 upgrade assistant. De som oppgraderer fra Windows 7 vil kunne beholde alle innstillinger, personlige filer og applkasjoner. Har du Windows Vista vil du kunne beholde innstillinger og filer, mens det bare blir mulig å ta med filer hvis du oppgraderer fra Windows XP.

Det er valgfritt å beholde eldre filer og innstillinger. Ifølge Microsoft blir det fullt mulig å velge en ren installasjon, som innebærer at du formaterer harddisken i prosessen.

Microsoft har tidligere sagt at de fleste som kjøper pc med Windows 7 forhåndsinstallert, vil kunne oppgradere til Windows 8 Pro for en pris tilsvarende 14,99 dollar. Dette tilbudet vil også utløpe den 31. januar neste år.

- De som ikke oppgraderer fra en eldre Windows-utgave, bygger ny pc eller ønsker å installere Windows 8 i en virtuell maskin eller på en separat harddisk-partisjon vil også kunne kjøpe og installere operativsystemet, påpeker Brandon LeBlanc i kunngjøringen.

Det er ennå uklart hva de øvrige Windows 8-versjonene vil koste.

Helt nye takter

Den aggressive prisingen representerer helt nye takter fra Microsoft. Som eksempel starter listeprisen for å oppgradere til dagens Windows 7 på rundt tusen kroner, opp til godt over 2 000 for proffesional-utgaven.

Det hele begynner å nærme seg det lave nivået Apple har lagt seg på, men så er det viktig å huske at Microsoft er et rent programvareselskap. En oppgradering til nyeste Mac OS X har lenge vært relativt rimelig i sammenligningen. På Apples utviklerkonferanse i forrige måned ble det varslet at neste versjon, Mountain Lion, skal selges via selskapets Mac App Store for 20 dollar i løpet av juli måned.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.