Så etterspurt blir din IT-kompetanse de neste årene

Norske arbeidsgivere har talt.

Så etterspurt blir din IT-kompetanse de neste årene
Et nytt år betyr en strøm av karrierebytter. Her kan du se hvilken IT-kompetanse norske arbeidsgivere mener vil bli mest etterspurt fremover. Bilde: Evgeny Karandaev/Colourbox/Montasje

Mangelen på IT-kompetanse i Norge er kritisk. IT-bransjen mangler folk til 6300 arbeidsplasser. Hvis vi teller med arbeidsplasser som ikke er direkte IT-relaterte, er tallet 8600. Dette slo IKT-Norge fast i høst, etter sin behovsundersøkelse.

Nå er det et splitter nytt år - statistisk sett en tid der mange vurderer karrierebytte. Vi har derfor gått dypere inn i tallene fra undersøkelsen, og sett på hvilke områder behovene for arbeidskraft er størst.

– Trenger det aller meste

– IT-Norge trenger det aller meste. Spesielt de med spesialisert kunnskap og høy utdannelse. Det finnes også en rekke jobber i IT-bransjen som ikke krever direkte IT-utdanning. Dette kan for eksempel være relevant for oljearbeidere, sier sjef i IKT Norge, Heidi Austlid til digi.no.

– Finnes det i det hele tatt IT-kompetanse det ikke er behov for?

– Tidligere kunne man enklere hoppe av og begynne i jobb etter videregående. Helt elementær kunnskap kommer man ikke så langt med lenger, sier Torgeir Waterhouse.

Tallene nedenfor er basert på undersøkelser sendt til en rekke norske arbeidsgivere. I den første statistikken ser du hvor mange prosent av de spurte som har svart at et kompetanseområde vil få høyere, eller svært mye høyere, etterspørsel de tre neste årene.

Hva med programmeringsspråk?

IKT Norge har ikke stilt spørsmål om hvilke programmeringsspråk som vil bli nyttige i fremtiden. Derfor har vi laget en undersøkelse under, hvor de som vil kan krysse av på språket du mener flere burde lære seg.

Obs: Det er en irriterende bug i undersøkelsen som gjør at vi ikke kan skrive «JavaScript» i ett ord. Så det står delt opp i to ord. Beklager dette.