BEDRIFTSTEKNOLOGI

Så få bruker IPv6 i Norge

Ingen grunn til å skryte, ifølge IKT-Norge.

IPv6 er med sitt tilnærmet uendelige adresserom den nødvendige redningen for videre vekst av internett, når stadig flere mennesker og dingser kobles opp.
IPv6 er med sitt tilnærmet uendelige adresserom den nødvendige redningen for videre vekst av internett, når stadig flere mennesker og dingser kobles opp. Bilde: Google

Verdens største nettaktører feirer i dag «verdenslanseringen» av protokollen som skal redde internett.

Begivenheten blir markert ved at størrelser som blant annet Akamai, Cisco, Facebook, Google, Microsoft Bing og Yahoo går over til å levere IPv6 på permanent basis.

Tjenestene vil kjøre såkalt «dual stack», som innebærer at de svarer både over IPv4- og IPv6-forbindelser. Det er duket for World IPv6 Launch.

Deltakere her til lands inkluderer blant andre VG, Telenor, A-pressen Digitale Medier, Altibox, Evry, TDC, Powertech og Uninett.

Overgangen ble gjennomført som en døgntest i fjor på samme tid, og forløp den gangen helt smertefritt.

Ingen grunn til selvskryt

Norge ble nylig første land i verden hvor over 50 prosent av internettilbyderne har skaffet seg IPv6-adresseblokker som annonseres teknisk.

Men dette tallet sier ingenting om bruken av IPv6 eller hvor mange tjenester som leveres over protokollen. Ferske tall fra nettorganet RIPE eller Google avslører at Norge ligger langt bak andre land.

Ifølge Google-tallene har Norge 0,47 prosents IPv6-utbredelse. Det gir oss en klar ledelse i Skandinavia, men er likevel langt unna verdenstoppen. Her oppgis det at Frankrike har 4,74 prosent, mens Romania - uvisst av hvilken grunn - leder an med 6,41 prosent.

- Tallenes tale er klar. Norge ligger langt unna det nivået vi burde være på. Vi forventer at tallene vil øke etter i dag, men Norge vil antakelig ikke klatre på lista av den grunn.

Det sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge, som også leder norsk avdeling av det internasjonale IPv6-forum, i en pressemelding.

Selv om han berømmer de mange som har lagt ned et betydelig stykke arbeid, mener han det er for mange som sitter på gjerdet.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.