BEDRIFTSTEKNOLOGI

Så fort du kan snakke blir du mobilabonnent

Analyseselskapet EMC forventer 2,3 milliarder mobilabonnement innen 2005. I Europa er forutsetningen at du er gammel nok til å kunne snakke.

Ole-Andreas Krohn
17. juli 2001 - 10:46

Det internasjonale analyseselskapet EMC World Cellular Database melder at de forventer et verdensmarked bestående av én milliard mobilabonnement i løpet av 2001.

Dette innebærer i tilfelle en økning fra 728 millioner ved utgangen av 2000.

Tatt i betraktning mobilprodusentenes egne prognoser om årlig salg av mellom 400 og 500 millioner enheter virker ikke dette tallet spesielt urealistisk.

Likevel er dette tallet høyere enn det produsentene selv og de finansielle markedene har regnet med.

De kvartalsvis oppdaterte tallene fra EMC viser at bare i Vest-Europa vil det ved neste årsskifte være 367,5 millioner abonnenter, hvilket i klartekst betyr rundt regnet et abonnement per person.

Den vest-europeiske mobiltelefonbruken er dermed høyest både i relative og absolutte målestokker.

Frem mot 2005 vil veksten i første rekke til å komme i andre områder, eller det skulle man tro.

Analysebyrået regner imidlertid med at antallet abonnementer i Vest-Europa vil øke til 755 millioner innen 2005, hvilket innebærer en markedspenetrasjon på langt over 100 prosent.

Dette betyr i tilfelle at vesteuropeere i snitt vil ha mer en to abonnementer hver. Bakgrunnen er at analytikerne regner med at de fleste som er yrkesaktive, hvilket de har definert som personer mellom 15-64 år, vil ha et abonnement privat og et i jobben.

Videre er det en forutsetning at alle vesteuropeere fra de er fem år, og altså er i tilstrekkelig stand til å uttrykke seg, har et abonnement. En to-åring som vinker når han eller hun sier ha det bra i telefonen faller dermed, foreløpig, utenfor markedet.

Markedspotensialet i verdens øvrige markeder kan synes noe mer edruelig anslått. Det største markedet er ventet å bli Asia-Stillehavet som vil vokse fra 331 millioner abonnement ved utgangen av inneværende år til 781 millioner abonnement i 2005.

Sør-Amerika / Mellom-Amerika er ventet å vokse fra dagens nivå like under 100 millioner abonnement til et nivå på linje med USA/Canada med hver rundt 240 millioner abonnement i 2005. USA/Canada har i dag nesten 140 millioner abonnement.

I de øvrige regionene ventes det at antallet abonnement skal øke fra dagens 29 millioner til drøye 100 millioner i Afrika i løpet av 2005, fra 45 millioner til drøye 100 millioner i Øst-Europa og fra dagens 15 millioner til nesten 50 millioner i Midt-Østen.

Total venter dermed analyseselskapet at abonnementstallet skal øke fra 1 milliard ved utgangen av inneværende år til nesten 2,3 milliarder innen 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.