KARRIERE

Så mange er fagorganiserte i IT-bransjen

Vi har sjekket.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Erlend Tangeraas Lygre
13. des. 2018 - 14:22
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Folk kommer til oss i bølger hver gang det er nedgangstider. Mange har en idé om at de forvalter sin egen kompetanse best selv. Den holder de på helt til det butter imot, forklarer Forbundsleder Jan Olav Andersen i El og IT-forbundet.

En undersøkelse fra digi.no viser at bare to av fem IT-arbeidere er organiserte i en fagforening. Dette er et stykke under organisasjonsgraden i Norge, som ligger på snaut femti prosent. Men om man kan anse tallet som lavt, kommer an på øynene som ser.

– Til å være det man kaller en funksjonærbransje, ligger IT-bransjen rundt snittet, forklarer han.

I meningsmålingen svarte 3081 digi.no-lesere på spørsmål om, og eventuelt hvor, de er fagorganiserte. Av de som var del av IT bransjen og ønsket å svare, oppga 57,8 at de ikke var fagorganiserte, mens 42,2 prosent oppga en fagforening.

Se infografikk nederst i artikkelen.

Først og fremst El, dernest IT

Med rundt 40 000 medlemmer er El og IT et av landets største fagforbund.

Men til tross for at de har IT, i navnet, er det få IT-arbeidere som oppgir at de er medlem – bare 3,5 prosent. 

– De største gruppene hos oss er elektrikere og ansatte innen kraftforsyning. Her ligger tyngdepunktet. Vi har en del innen IT og telekom, men vi har langt færre medlemmer på akademisk nivå, forklarer han.

Mange IT-ansatte har høyere utdanning, og dette ser vi igjen på hvilke fagforeninger IT-ansatte ender opp i. Nito er den største, med 16,5 prosent av respondentene, mens 10,7 prosent svarer Tekna. Disse fagforeningene er beregnet for teknologer med henholdsvis bachelor- og mastergrad. 

For ordens skyld: Digi.no er del av Teknisk Ukeblad Media, som igjen eies av Tekna og NITO.

Jan Olav Andersen, leder i El og IT-forbundet.
Jan Olav Andersen er leder i El og IT-forbundet. Bilde: Kristian Brustad

Hele 11,5 prosent av de spurte oppgir at de er medlemmer av andre fagforeninger. Dette inkluderer Delta-foreningen IT MO, og Negotia, som er del av YS. Sistnevnte er blant annet den største fagforeningen i Norges desidert største IT-selskap, Evry. 

– Vi hadde en husforening i Fellesdata hvor vi var ganske mange. Denne ble startet på 90-tallet etter en stor nedbemanning. Den gang fikk vi organisert nesten alle. Det ga oss en god ballast, forklarer Tommy Aldrin, leder i Negotia i Evry.

Husforeningen ble med videre da selskapet ble EDB Business Partner. I 2008 ble selskapet, som i dag heter Evry, medlem av NHO. Husforeningen valgte å organisere seg under Negotia. Der har de vært siden.

Evry har i dag rundt 3000 ansatte. 600 av disse er medlem i Negotia, mens omtrent like mange er med i diverse andre foreninger. Dette gir en organiseringsgrad på linje med den norske IT-bransjen sett under ett.

– Vanskeligere å selge inn budskapet

Som i resten av Norge, minker andelen organiserte år etter år.

– Vi har disse unge – såkalte millennials – som har litt andre krav til arbeidslivet. De har kanskje ikke fått med seg historien om hvorfor og hvordan vi har endt opp med de rettighetene vi har i dag. Da blir det vanskeligere å selge inn budskapet, forklarer han. 

De har ikke vært fornøyd med lønnsoppgjørene de siste årene, som har vært lavere enn for samfunnet for øvrig.  IT-bransjen generelt hadde høyere lønnsvekst enn andre bransjer i både 2016 og 2017, men langt lavere i 2015.

– Det har vært press i markedet. Marginene har blitt dårligere for IT-bedriftene med stor internasjonal konkurranse. 

I denne rapporten laget for digi.no kan du lese mer om lønnsomheten i norsk IT-bransje. Rapporten viser at omsetningen har økt, mens resultatene har stått i ro eller gått ned for de største norske selskapene.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.