JUSS OG SAMFUNN

Så mye har Intel-monopolet kostet

Intel har blitt søkkrike på å skattelegge verdens IT-brukere, hevder AMD. Her er tallene:

6. aug. 2007 - 10:09

At AMD og Intel ikke er bestevenner er ikke nytt, men nå har AMD tatt av hanskene. Selskapet har offentliggjort hva de hevder er en objektiv økonomisk analyse med den friske tittelen "Intel fikk ut 60 milliarder dollar i monopol-utbytte".

Undersøkelsen, betalt av AMD og gjennomført av det mindre kjente konsulentselskapet ERS Group, griper direkte inn i EUs nå oppstartede rettsprosess mot Intel. EU støtter AMD og hevder at Intel i mange år misbrukt sin markedsmakt og betalte eller truet PC-bransjen til å holde seg unna AMD. Intel er også under etterforskning i Japan og Sør-Korea for samme typer anklager.

AMD bad derfor ERS om å analyser hva Intel har tjent på de konkurranse-vridende tiltakene.

I rapporten hevder ERS at dersom det hadde vært full, åpen konkurranse i prosessor-markedet hadde Intel tjente 60 milliarder dollar - 345 milliarder kroner - mindre i årene 1996 til 2006. I sin pressemelding omtaler AMD konsekvent summene som "Intel’s monopoly profits".

ERS hevder at Intel fremdeles skaper en skjev konkurranse-situasjon og at dersom markedet blir mer rettferdig, vil verdens IT-kunder spare 80 milliarder dollar de neste ti årene.

På denne AMD-siden kan du lese hele den oppsiktsvekkende analyse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.