Så mye koster det å lage iPhone 4

Operatørene betaler nesten hele Apples fortjeneste.

Så mye koster det å lage iPhone 4

Operatørene betaler nesten hele Apples fortjeneste.

Analyseselskapet iSuppli har som tidligere år plukket fra hverandre Apples nyeste iPhone for å beregne hva det koster å produsere enheten. Med utgangspunkt i 16 gigabyte-utgaven er de samlede komponentkostnadene 187,51 dollar, mener iSuppli. Denne utgaven av iPhone 4 selges for 199 dollar i USA, noe som gir en margin på drøyt 11 dollar per solgte enhet.

Dette regnestykket er selvfølgelig ikke helt komplett. For det første inkluderer ikke iSupplis estimat kostnader knyttet til montering, frakt, markedsføring, utvikling av både maskin- og programvare eller eventuelle lisenskostnader. På den annen side er det temmelig klart at Apples partnere på mobiloperatørsiden subsidierer utsalgsprisen, slik at Apples reelle inntekter for hver solgte mobil nok er noe høyere enn de oppgitte 199 dollar.*

Apple iPhone 4
Apple iPhone 4 Bilde: Apple

Komponentkostnadene for iPhone 4 er ifølge iSupplis beregninger noe høyere enn det som var tilfellet for de to foregående modellene da disse ble lansert. I 2009 kostet komponentene til iPhone 3GS på 170,80 dollar, mens 3G-modellens komponenter kostet 166,31 dollar i 2008. Den originale iPhone-modellen hadde derimot svært så dyre komponenter. I 2007 skal disse ha kostet 217,73 dollar til sammen.

Den dyreste komponenten er skjermen, som har nesten fire ganger så høy oppløsning som forgjengeren. Den produseres trolig av LG og har en prislapp på 28,50 dollar, ifølge iSuppli. I tillegg kommer berøringsfunksjonaliteten som øker prisen med 10 dollar. Deretter følger flashminnet fra Samsung. Dette koster 27 dollar. Hele komponentoversikten er gjengitt nederst i saken.

iSuppli er relativt optimistiske i selskapets prognoser for salget av iPhone i årene som kommer. Bare i år venter selskapet at Apple vil selge 42,6 millioner iPhone-enheter, hvor av 21,7 millioner – 51 prosent – er iPhone 4-enheter. Dette er likevel en hel del færre iPhone 4-enheter enn de 24 millioner iPhone 4-enhetene Foxconn har oppgitt at selskapet vil produsere for Apple i år. Apple meldte i går at selskapet så langt har solgt 1,7 millioner eksemplarer av den nye modellen i løpet av de tre første dagene fra den kom i salg.

Google Nexus One produseres av HTC
Google Nexus One produseres av HTC Bilde: Per Ervland

Prognosene avhenger dog av at Apple og selskapets underleverandører greier å dekke etterspørselen. iSuppli virker noe skeptiske til dette. I tillegg har det den siste uken kommet flere relativt ubekreftede meldinger om leveranseproblemer knyttet til skjermen. Lignende problemer skal forøvrig også gjelde skjermene som benyttes av blant annet Android-mobilene Nexus One-mobil og Desire. Begge mobilene produseres av HTC og er utstyrt med en AMOLED-basert (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) skjerm fra Samsung Mobile Display. I Norge er Desire-mobilen til stadighet utsolgt hos mange forhandlere, til tross for at den har vært i salg i Norge siden april.

Ifølge Korean Herald opplyser den koreanske mobiloperatøren KT at i alle fall Nexus One vil bli utstyrt med en Super TFT LCD-skjerm fra Sony. Dette skal gjelde enheter produsert etter juli i år.

Årsaken til mangelen på AMOLED-skjermen kan være at Samsung nå trenger nesten alle AMOLED-skjermene selv til den nye Galaxy S-mobilen.

Ifølge KT skal SLCD-skjermene være tynnere enn AMOLED-skjermene. De skal også kunne levere høyere oppløsning og være mindre energikrevende enn AMOLED-skjermene. Den største ulempen ser ut til å være svakere kontrastforhold.

Korean Herald kommer i artikkelen også inn på den reduserte leveringskapasiteten av «Retina»-skjermen til iPhone 4.

– Vår kontroll av leveransekjede indikerer at vårt tidligere estimat om levering av fire millioner enheter i måneden må halveres, sier Ashok Kumar, en analytiker ved Rodman & Renshaw. Dersom dette stemmer og dersom situasjonen ikke bedres raskt, vil ikke LG, som er den antatte leverandøren av skjermene, kunne produsere mer enn 12 millioner slike skjermer i andre halvdel av 2010.

Kompontoversikt for Apples iPhone 4. Den samlede prisen inkluderer ikke utgifter knyttet til produksjon, frakt, royalties, lisenser og programvare.
Kompontoversikt for Apples iPhone 4. Den samlede prisen inkluderer ikke utgifter knyttet til produksjon, frakt, royalties, lisenser og programvare. Bilde: iSuppli

* Rettelse: Med liten skrift fortelles det på denne siden at det er mulig å bestille 16 GB-utgaven av iPhone 4 for mellom 399 og 599 dollar for AT&T-kunder som ønsker å oppgradere fra sin nåværende, subsidierte mobil.

Til toppen